Notepad++

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Notepad++
Logo
Schermafbeelding van Notepad++
Ontwikkelaar Don Ho
Uitgebracht 24 november 2003 (20 jaar)
Recentste versie 8.6 (23 november 2023)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Windows, met behulp van Wine ook Linux en macOS
Geschreven in C++
Categorie Broncode-editor
Licentie GPL
Versiebeheer
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Notepad++ is een vrije tekst- en broncode-editor voor programmeurs. Het programma is beschikbaar voor Windows en het wordt vrijgegeven onder de GPL. Het is geheel in C++ geschreven, zonder gebruik te maken van de Microsoft Foundation Classes waardoor het programma sneller en kleiner is. Het maakt gebruik van Scintilla, een tekstbewerkingscomponent, en STL. Het draait met behulp van Wine ook op Linux en macOS. Notepad++ is al meer dan 29 miljoen keer gedownload.[2]

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Notepad++ heeft ondersteuning voor tabbladen, syntaxiskleuring voor meer dan 50 programmeertalen (bijvoorbeeld voor Java en C++), zoeken en vervangen met behulp van reguliere expressies, twee documenten bewerken in een gesplitst scherm, zoomen, plug-ins en macro's. Verder heeft het auto-aanvullingsbestanden voor een tiental programmeer- en scripttalen, waaronder C#, Visual Basic en PHP. Notepad++ kan tekstbestanden laden tot ongeveer 600 MB. Verder ondersteunt Notepad++ ook code-invouwing.

Notepad++ ondersteunt twee schrijfmodi: INS (insert of invoegen) en OVR (overwrite of overschrijven).

In Notepad++ 6.6 werd de mogelijkheid toegevoegd om automatisch bestanden op te slaan om gegevensverlies tijdens stroomuitval te vermijden. Notepad++ vraagt bij het afsluiten dan niet meer om op te slaan, maar doet dit automatisch en heropent de volgende keer de documenten die open stonden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]