Nothosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nothosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Nothosaurus BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Sauropterygia
Orde:Nothosauria
Familie:Nothosauridae
Geslacht
Nothosaurus
Münster, 1834
Afbeeldingen Nothosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Nothosaurus is een geslacht van uitgestorven reptielen en leefde van het einde van het Vroeg-Trias tot het begin van het Laat-Trias.

Benoeming[bewerken]

Nothosaurus werd in 1834 benoemd door Georg Graf zu Münster. De geslachtsnaam betekent "bastaardsauriër" omdat het dier zoveel kenmerken van andere diergroepen in zich verenigde.

Kenmerken[bewerken]

De drie meter lange Nothosaurus had een lange hals, die ongeveer even lang was als de romp, korte brede poten en voeten met zwemvliezen, die als paddels gebruikt werden.

Leefwijze[bewerken]

Nothosaurus was gebouwd op een amfibische levenswijze en leefde wellicht zowel in het water, wat te zien is aan zijn gestroomlijnde lichaam, als op het land, omdat hij ook nog functionele poten had. Deze waren mogelijk voorzien van zwemvliezen. Hij at zowel vlees als vis en joeg misschien op andere zeereptielen zoals een kleine Placodus. De soort Nothosaurus giganteus (vroeger bekend onder de geslachtsnaam Paranothosaurus) kon maximaal vier meter lang worden.

Taxonomie[bewerken]

Nothosaurus was zijdelings verwant aan Pistosaurus, de mogelijke voorouder van de Plesiosauria. Nothosaurus stond aan het begin van de stamboom der zeereptielen en leefde samen met allerlei andere primitieve zeereptielen zoals Placodus en Henodus. Net als Nothosaurus en verwanten stierven ook deze dieren aan het einde van het Trias uit.

Vondsten[bewerken]

Fossiele resten zijn gevonden in Europa, Azië en in het noorden van Afrika. Fossielen van Nothosaurus zijn ook gevonden in Nederland, in de steengroeve van Winterswijk. Ze zijn in 2003 als de soort Nothosaurus winterswijkensis benoemd. Het geslacht is het bekendste lid en tevens naamgever van de Nothosauria.