Nothosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nothosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Nothosaurus BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Sauropterygia
Orde:Nothosauria
Familie:Nothosauridae
Geslacht
Nothosaurus
Münster, 1834
Afbeeldingen Nothosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Nothosaurus is een geslacht van uitgestorven reptielen en leefde van het einde van het Vroeg-Trias tot het begin van het Laat-Trias.

Benoeming[bewerken]

Nothosaurus werd in 1834 benoemd door Georg Graf zu Münster. De geslachtsnaam betekent "bastaardsauriër" omdat het dier zoveel kenmerken van andere diergroepen in zich verenigde.

Kenmerken[bewerken]

De Nothosaurus had een lange hals, die ongeveer even lang was als de romp, korte brede poten en voeten met zwemvliezen, die als paddels gebruikt werden. Soorten in het geslacht variëren sterk van grootte, van een schatting van minder dan één meter voor N. winkelhorsti tot wel 5-7 meter voor de chinese soort N. zhangi.

Leefwijze[bewerken]

Nothosaurus was gebouwd op een amfibische levenswijze en leefde wellicht zowel in het water, wat te zien is aan zijn gestroomlijnde lichaam, als op het land, omdat hij ook nog functionele poten had. Deze waren mogelijk voorzien van zwemvliezen. De soort Nothosaurus giganteus (vroeger bekend onder de geslachtsnaam Paranothosaurus) kon maximaal vier meter lang worden. Nothosaurus leefde samen met leefde samen met allerlei andere primitieve zeereptielen zoals Placodus en Henodus. Net als Nothosaurus en verwanten stierven ook deze dieren aan het einde van het Trias uit. Nothosaurus voedde zich vermoeddelijk vooral met vissen, met toevoeging van andere zeereptielen voor enkele van de grotere soorten.

Taxonomie[bewerken]

Het geslacht Nothosaurus is naamgevend voor, en tevens het bekendste voorbeeld van, de orde Nothosauria, een groep van vroege sauropterygia, een groep die onder andere de bekende plesiosauriërs omvat. Enkele voorbeelden van andere Nothosauriërs zijn Lariosaurus en Pistosaurus.

Vondsten[bewerken]

Fossiele resten zijn gevonden in Europa, Azië en in het noorden van Afrika. Fossielen van Nothosaurus zijn ook gevonden in Nederland, in de steengroeve van Winterswijk. Vondsten uit Winterswijk omvatten 2 soorten, Nothosaurus marchicus, en recent benoemde Nothosaurus winkelhorsti. In 2003 werd ook de soort N. winterswijkensis benoemd maar deze is sindsdien weer opgenomen in N. marchicus. Het geslacht is het meest voorkomende reptiel uit de groeve met uitzondering van Anarosaurus. De resten uit Winterswijk zijn erg klein in vergelijking met andere Nothosauriërs, de Nothosaurus exemplaren hier overschrijden zelden één meter in lengte.