Noveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afbeelding op de noveenkaarsen van het bedevaartsoord Warfhuizen tijdens het seizoen 2008

Een noveen of novene (novena in het Latijn) is een reeks van negen dagen waarop men op een bijzondere wijze tot God bidt, ter verkrijging van een gunst of ter voorbereiding op een grote feestdag.

Het woord is afkomstig van het Latijn : noveni = telkens negen of novem = negen.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Het bekendst is de Pinksternoveen ter voorbereiding van het Pinksterfeest in navolging van de apostelen die tussen Hemelvaart en Pinksteren negen dagen in gebed bijeen waren.[1]

Een andere noveen die de Kerk viert is de Kerstnoveen, de periode tussen 16 december en 24 december als voorbereiding op het Hoogfeest van de geboorte van de Heer.

Noveenkaars[bewerken | brontekst bewerken]

Een noveenkaars is een kaars die negen dagen en nachten brandt met een speciale intentie zoals de vraag om genezing of kracht voor een zieke, om uitkomst in moeilijke omstandigheden, om vrede, enz.

Vergoedingen[bewerken | brontekst bewerken]

Gelovigen kunnen een noveen aanvragen bij kloosters, kerken en heiligdommen. Zo kostte een noveen van aan iemand opgedragen missen bij het heiligdom van Mutianus Maria Wiaux in het Belgische Malonne in 2008 € 56, terwijl een gebedsnoveen (in stilte gebeden) € 3,75 kostte.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Noveen St. Clara is de afgelopen jaren bekend geworden door de advertenties in landelijke dagbladen, die door de deelnemers na afloop van de gebedsperiode worden geplaatst.[bron?] Daar waar een noveen voor het verkrijgen van een gunst op voorspraak van de Heilige Clara van Assisi een oude traditie is, hebben deze advertenties meer te maken met het fenomeen van de kettingbrief.

Voetnoot[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]