Nuance Communications

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nuance Communications, Inc.
Logo
Beurs NASDAQ: NUAN
Motto of slagzin The experience speaks for itself
Oprichting 1992 als Visioneer
Sleutelfiguren Voorzitter en CEO: Mark Benjamin[1]
Hoofdkantoor Burlington, Massachusetts, Verenigde Staten
Werknemers Meer dan 12,000 (35 kantoren wereldwijd)[2]
Producten OCR, spraaksynthese, spraakherkenning, pdf, consulting, overheidscontracten
Omzet/jaar 1.855 miljard Dollar (FY 2013)[3]
Website https://www.nuance.com/nl-nl/index.html
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nuance Communications is een Amerikaanse multinational die zich voornamelijk bezighoudt met de ontwikkeling van spraakherkenningssoftware en scantoepassingen. Het hoofdkwartier bevindt zich in Burlington, Massachusetts, in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft ook een kleine divisie die zich bezighoudt met software- en systeemontwikkeling voor militaire en overheidsinstanties.

Bedrijfsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1994-2004[bewerken | brontekst bewerken]

Nuance is opgericht in 1994 als spin-off van SRI Internationals Speech Technology and Research (STAR) Laboratory om de spreker-onafhankelijke spraakherkenningstechnologie, ontwikkeld voor de Amerikaanse regering door SRI, te commercialiseren. Nuance was gevestigd in Menlo Park, Californië en implementeerde haar eerste commerciële spraaktoepassing in 1996. De oorspronkelijke stap naar de markt was door middel van callcenter-automatisering. Vroege Nuance-toepassingen liepen op Windows NT-gebaseerde en Solaris-besturingssystemen en waren meestal afhankelijk van Dialogic boards voor de telefoniehardware.

  • 1994 – Nuance ontstond uit SRI’s STAR Lab[4]
  • 1996 – Nuance implementeerde haar eerste commerciële spraaktoepassing[5]
  • 13 april 2000 – Nuance dient eerste aanvraag voor beursnotering in bij NASDAQ met het symbool NUAN[6]
  • 15 november 2000 – Nuance neemt SpeechFront, een spraakberichtenbedrijf, over voor 10,5 miljoen aan contanten en aandelen.[7]

2005-heden[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2005 nam Scansoft Inc. Nuance over en fuseerde het met Nuance Communications. Het bedrijf dat hieruit voortkwam adopteerde de naam Nuance. In het decennium voor de fusie concurreerden de twee bedrijven met elkaar.

Op 19 oktober 2016 nam het bedrijf het Spaanse Agnitio over, nu als de “afdeling openbare veiligheid”.[8] Producten van Agnitio werden gebruikt door politiediensten in meer dan 35 landen in Europa, Azië en Amerika, waardoor het bedrijf beschouwd wordt door Yahoo als een marktleider in forensische vocale biometrie.[9]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]