Nubhetepti-khered

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nubhetepti-khered
in hiërogliefen
nbw Htp
t p
ti X
r
d
Piramidecomplex van Amenemhet III; de tombe van Nubhetepti-khered ligt rechts.

Nubhetepti-khered was een Oud-Egyptische koningsdochter uit de 13e Dynastie van Egypte. Zij is vooral bekend van haar onaangeroerd graf in Dahshur, nabij de Piramide van Amenemhat III.

Haar graf werd ontdekt aan het eind van een lange gang. Het bestond uit twee kamers, de één boven de ander. De onderste grafkamer bevatte de sarcofaag en de Canopenkist van de prinses. In de kamer erboven stonden verschillende grafgiften.

Het lichaam van Nubhetepti-khered was in een houten sarcofaag geplaatst, die versierd was met ingelegd goudblad. In de sarcofaag vond men de resten van een mummievormige vergulde binnenkist. Het lichaam was getooid met een useckkraag (breed halssnoer van Oud-Egyptische gezagsdragers) en met armbanden en enkelbanden. Nabij het lichaam werden verschillende koninklijke insignes gevonden, waaronder een vlegel en een Was-scepter. De houten canopenkist was eveneens versierd met goudblad en bevatte vier canopenurnen van albast.

In de bovenste kamer vond men aardewerkkruiken. Er was ook een doos met zalfpotjes en een andere lange doos met nog meer koninklijke insignes.

Buiten haar begraafplaats is weinig geweten over deze prinses. Zij was waarschijnlijk verwant aan koning Hor I, die naast haar was begraven. Omdat het khered gedeelte van haar naam 'kind' betekent, was haar moeder mogelijk Nubhetepti. Er staat inderdaad een Grote koninklijke vrouwe onder de naam Nubhetepti uit die periode op scarabeeën.[1]

Het graf werd ontdekt in 1894 door de Morgan.

Literatuur[bewerken]

  1. Dodson, 2004: p.102
  • Jacques de Morgan, 1895: Fouilles a Dahchour, Mars-Jiun 1894. Vienna, pp. 107–115.
  • Dodson, Aidan & Hilton, Dyan, 2004: The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson ISBN 0 500 05128 3