Nuclear Security Summit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuclear Security Summit
deelnemers eerste top in 2010 in Washington D.C.
deelnemers eerste top in 2010 in Washington D.C.
Context nucleair terrorisme
Hoofdvertegenwoordiging 58 deelnemende landen
Vorige conferentie Nuclear Security Summit 2014
Volgende conferentie Nuclear Security Summit 2016

De Nuclear Security Summit of de Nucleaire Veiligheidstop is een tweejaarlijkse topconferentie met als onderwerp de wereldwijde terrorismebestrijding. De eerste conferentie vond plaats in Washington, D.C. (2010), de tweede in Seoul (2012) en de derde in Den Haag (24 en 25 maart 2014).

Tijdens een bezoek aan Praag op 5 april 2009 hield de Amerikaanse president Obama een toespraak waarbij hij aangaf nucleair terrorisme als een van de grootste bedreigingen voor de internationale veiligheid te zien.

Nuclear Security Summit 2010[bewerken]

In 2010 was de eerste Nuclear Security Summit (NSS) in Washington D.C.. Hij had tot doel de nucleaire veiligheid te bevorderen. De 47 landen en 3 internationale organisaties die meededen stelden als resultaat van de conferentie het Washington Work Plan op waarin concrete maatregelen werden vastgelegd om de nucleaire veiligheid te vergroten.

Nuclear Security Summit 2012[bewerken]

In 2012 werd de tweede NSS gehouden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Deze tweede editie stond in het teken van het vaststellen van de voortgang van het implementeren van het Washington Workplan. Naast de deelnemers van de eerste conferentie deden zes nieuwe landen hieraan mee. De resultaten van de conferentie werden vastgelegd in het Seoel communiqué.

Nuclear Security Summit 2014[bewerken]

In 2014 was de derde NSS. Deze vond plaats op 24 en 25 maart in Den Haag, Er waren politici uit 53 landen en vijf afgevaardigden van de Verenigde Naties, de Europese Unie, het Internationaal Atoomenergieagentschap en Interpol. Grote afwezige was president Poetin.

Nuclear Security Summit 2016[bewerken]

President Obama heeft aan het einde van de NSS 2014 verklaard dat de NSS in 2016 in de Verenigde Staten zal plaatsvinden, mogelijk in Chicago, waar in 2012 ook een topconferentie van de NAVO plaatsvond.