Numfor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Numfor
Eiland
Locatie
Locatie
Eilandengroep Schouteneilanden
Locatie Geelvinkbaai
Coördinaten 1°2'12,01"ZB, 134°53'3,98"OL
Algemeen
Oppervlakte 311 km²
Inwoners ca. 5000
Omtrek 70 km

Numfor of Numfoor is een eiland in de Indonesische provincie Papoea, ten noorden van Nieuw-Guinea. Het ligt in de Geelvinkbaai op vijftig kilometer ten westen van Biak en Supiori en op 70 kilometer oostelijk van de havenstad Manokwari op het schiereiland de Vogelkop. Numfor is 311 km² groot en het hoogste punt is 204 m.

Het eiland is vrijwel rond van vorm en heeft een totale kustlijn van 70 kilometer. De meeste dorpen liggen langs de kust en zijn met elkaar verbonden door een 50 kilometer lange kustweg, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen is aangelegd. Numfor bestaat uit twee onderdistricten, Numfor-Oost en Numfor-West. Numfor-Oost, met zes dorpen, heeft ruim 5000 inwoners; Numfor-West, met 5 dorpen, 4500 inwoners. De hoofdplaats van Numfor-Oost is Yenburwo, van Numfor-West Kameri.

Economie[bewerken]

Visserij en landbouw zijn de voornaamste inkomensbron op het eiland. Exportproducten zijn gerookte vis, boontjes, kokosnoten en zeekomkommer of tripang. Het toerisme neemt op het eiland de laatste jaren toe.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Numfor is in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners bezet geweest. De strijd van de Amerikanen tegen de Japanners aan het eind van de oorlog is hevig geweest, en heeft veel schade aangericht op het eiland. Nog steeds liggen overal op het eiland verspreid de restanten van de oorlog. De Amerikanen bouwden bij het dorp Manggari een haven, en legden ook de verbindingsweg en een vliegveld op het eiland aan.

Zoogdieren[bewerken]

De volgende zoogdieren komen er voor:

Vogels[bewerken]

De numforvlagstaartijsvogel (Tanysiptera carolinae) is endemisch op Numfor.