Numitor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Numitor Silvius was de oudste zoon van de koning van Alba Longa, Proca Silvius, en een afstammeling van Ascanius en Aeneas en zelfs van de godin Venus. Zijn broer heette Amulius. Numitor had 3 kinderen, 2 zonen en een dochter, Rhea Silvia. Toen Proca Silvius stierf, liet hij zijn koninkrijk aan Numitor na, en de rijkdom aan Amulius.

Amulius wilde echter ook het koninkrijk hebben. Daarom vermoordde Amulius de twee zonen van Numitor en zorgde hij ervoor dat Rhea Silvia een Vestaalse maagd werd. Zo kon Numitor geen nakomelingen meer krijgen. Amulius kwam op deze manier aan de macht.

Legende[bewerken]

Volgens de legende werd Rhea Silvia zwanger door de oorlogsgod Mars en kreeg ze twee kinderen, Romulus en Remus. Woedend sloot Amulius haar op (omdat ze de wetten van de godin Vesta had verbroken en ze nu kinderen had gekregen, die later het erfrecht konden opeisen), volgens sommigen werd ze levend begraven, volgens anderen gevangengezet, maar na de dood van Amulius bevrijd, of ze werd in de Tiber geworpen en door de stroomgod tot echtgenote genomen.

Amulius liet de kinderen voor dood achter in een mandje op de Tiber. De Tiber trad toen buiten zijn oevers en het mandje met de kinderen werd daarna gevonden en opgevoed door een wolvin, de Lupa Capitolina en daarna gevonden door een herder Faustulus die hen vervolgens opvoedde tot herders. Jaren later kwamen Romulus en Remus, die herders geworden waren, alles te weten en trokken met een aantal boeren naar Alba Longa en stichtten uiteindelijk Rome.

Gerelateerde onderwerpen[bewerken]