Nummulair eczeem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Nummulair eczeem
Coderingen
ICD-10 L30.0
ICD-9 692.9
DiseasesDB 33703
MedlinePlus 000870
eMedicine derm/298
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Nummulair eczeem (nummulair-muntvormig) is een vorm van eczeem die wordt gekenmerkt door ronde (soms ovale) eczematueze plekken, ook wel plaques genaamd. De plaques zijn duidelijk van de omliggende huid te onderscheiden. Meestal treft het mannen vanaf middelbare leeftijd.

De rand van de plaques is enigszins verheven. Ze schilferen, zijn bedekt met een korst en vaak komt er wat vocht uit. Meestal zijn er maar een beperkt aantal plekken, maar het kunnen er ook meer dan 20 zijn. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, typisch lichaamsdelen zijn de rug van de handen en de armen. Kenmerkend is ook dat de plaques ineens hun uiteindelijke grootte bereiken en niet concentrisch uitgroeien. Nummulair eczeem is moeilijk te behandelen en komt vaak weer terug, veelal op dezelfde plaatsen. De laesies kunnen weken en soms maandenlang blijven bestaan. De jeuk kan hevig zijn. De huid is vaak droog, waardoor veelvuldig wassen en droge lucht het eczeem kunnen verergeren.

De oorzaak van het nummulair eczeem kan onbekend zijn (idiopathisch), of het kan deel uitmaken van een atopisch eczeem. De idiopathische vorm is bijzonder moeilijk te behandelen en kan langdurig blijven bestaan.

Diagnose[bewerken | bron bewerken]

Het klinische beeld van nummulair eczeem is bijzonder karakteristiek waardoor in de meeste gevallen de diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen.

Behandeling[bewerken | bron bewerken]

Centraal staat het gebruik van een corticosteroïden bevattende zalf. In hardnekkige gevallen kan een teerpreparaat worden ingezet. Ook kan lichttherapie met UVB worden overwogen.De droge huid kan met neutrale ureum- of glycerol bevattende crèmes worden behandeld.

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • Chipman ED. Nummular eczema. Calif.West.Med. 1934;41:316-318.
  • CBO Richtlijn Constitutioneel eczeem. 2006.