Nummulites

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nummulites
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt tot recent
Nummulites
Taxonomische indeling
Rijk:Chromista
Stam:Retaria
Infrastam:Foraminifera
Klasse:Globothalamea
Orde:Rotaliida
Familie:Nummulitidae
Geslacht
Nummulites
Lamarck, 1801
Nummulites
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nummulites op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Nummulites[1][2][3][4] is een geslacht van fossiele foraminifera (protozoa), behorende tot de nummulieten. Deze organismen hebben een kalkhoudende schaal, gewikkeld in een platte spiraal, verdeeld in verschillende kamers door dwarse septa. De nummulieten zijn eencellige reuzen en bereiken in de grootste exemplaren een diameter van meer dan tien tot twaalf centimeter (Midden-Eoceen). Ze worden vrij vaak gevonden in kalksteen van het Paleogeen, die daarom 'nummulitisch' wordt genoemd. Nummulitische kalksteen komt veel voor in het Middellandse Zeegebied, zowel aan de Europese als de Afrikaanse kust. In Egypte werd eocene nummulitische kalksteen in de Oudheid gebruikt als materiaal om de grote piramides te bouwen.

Een soort wordt Nummulites gizehensis[5] genoemd naar de plaats Gizeh in Egypte. Nummulieten hebben een snelle evolutie doorgemaakt en worden daarom gebruikt als gidsfossielen. De naam Nummulites is afgeleid van de Latijnse nummulus (munt), op zijn beurt gekoppeld aan de vorm van de schaal vergelijkbaar met die van een munt.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

In 1913 publiceerde Randolph Kirkpatrick[6] het boek The Nummulosphere: an account of the Organic Origin of so-called Igneous Rocks and Abyssal Red Clays, waarin hij de bizarre theorie naar voren bracht volgens welke alle gesteenten (inclusief vulkanische) zouden zijn gevormd door de accumulatie van deze foraminifera. Volgens Kirkpatrick zou de Aarde zelf een enorme bol zijn die bestaat uit nummulieten, die hij de Nummulosphere noemde.