Nusaybin (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nisibis / Nusaybin / Nisibis / Antiochia Mygdonia
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Nusaybin (Turkije)
Nusaybin
Situering
Provincie Mardin
District Nusaybin
Coördinaten 37° 4′ NB, 41° 12′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
89.167
Foto's
Kerk van Sint-Jacob van Nisibis
Kerk van Sint-Jacob van Nisibis
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Nusaybin (Aramees: ܢܨܝܒܝܢ, Niṣībīn) in de oudheid ook bekend als Nisibis en Antiochia Mygdonia is een stad in in Turkije gelegen in het zuiden van de Aramese regio Tur Abdin. De stad maakt met 89.167 inwoners deel uit van de provincie Mardin en is het administratieve centrum van het gelijknamige Nusaybin district. De huidige stad ligt tegen de grens met Syrië aan nabij Qamishli.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nusaybin werd voor het eerst in 901 voor Christus benoemd als Nasibina als een Aramees koninkrijk. Nusaybin was een lange tijd de bisschopszetel van een belangrijke tak van de Kerk van het Oosten. Kort nadat de christenvervolgingen in 311 door Galerius werden gestopt, begon Jacob van Nisibis aan de bouw van zijn kerk. Dit kerkgebouw, thans bekend als de Kerk van Sint-Jacob van Nisibis, was klaar in 320 en is het enige monument uit de late-oudheid in Nisibis. In het jaar 326 werd door Jacob de School van Nisibis gesticht, een instelling voor hoger onderwijs in theologie, filosofie en geneeskunde. Efrem de Syriër (geboren 306) was de belangrijkste leerling van Jacob.

Nisibis was in de late-oudheid een grensplaats van het Romeinse Rijk en maakte deel uit van de Limes Arabicus. In 363 werd de stad door de Perzen veroverd.

De bisschop van Nisibis werd in 410 tijdens de Eerste Algemene Synode van de Kerk van het Oosten als metropoliet erkend.

Nadat de Byzantijnen in 489 de School van Edessa sloten, verhuisden vele geleerden van Edessa naar Nisibis, wat aan de Perzische kant van de grens lag.

Sinds de 18e eeuw is de titel van aartsbisschop van Nisibis een eretitel van de Rooms-Katholieke kerk.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nusaybin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.