Nusrat Fateh Ali Khan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nusrat Fateh Ali Khan (Faisalabad, 13 oktober 1948Londen, 16 augustus 1997) was een Qawwali-zanger uit Pakistan. Hij werd met zijn traditionele muziek en latere fusion wereldberoemd.

Nusrat Fateh Ali Khan was een zoon van Ustad Fateh Ali Khan (1901-1964), die hem de beginselen van Qawwali bijbracht. Zijn eerste publieke optreden was op de begrafenis van zijn vader. Nusrat was op dat moment 16 jaar oud. Een jaar later vormde hij met onder andere zijn oom de groep Nusrat Fateh Ali Khan, Mujahid Mubarak Ali Khan & Party. Toen zijn oom in 1971 overleed werd Fateh Ali Khan de enige leider van de familiegroep.

In Pakistan verkreeg Nusrat Fateh Ali Khan al gauw grote bekendheid. Hij scoorde een hit met het nummer Haq Ali Ali. Internationale bekendheid kwam pas in de jaren negentig, nadat een album van hem werd geproduceerd door de Canadese gitarist Michael Brook. Nusrat Fateh Ali Khan werkte samen met Eddie Vedder aan de soundtrack van de film Dead Man Walking. Ook in de films The Last Temptation of Christ en Natural Born Killers was zijn muziek te horen. De samenwerking met zijn vriend Peter Gabriel zorgde voor verdere erkenning.

De zanger stierf in 1997 in Londen op 48-jarige leeftijd aan een hartaanval, kort nadat hij in een ziekenhuis was opgenomen met nier- en leverproblemen. De begrafenis in zijn geboorteplaats Faisalabad trok duizenden bezoekers.

Trivia[bewerken]

  • Volgens het Guinness Book of Records is Nusrat Fateh Ali Khan de Qawwali-artiest met de meeste albums op zijn naam, in totaal 125.