Nut en Schadelijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je hebt gecontroleerd hebt of er geen auteursrechten worden geschonden, dan kun je dit sjabloon verwijderen.

Nut en Schadelijk is een voormalige plantage in Suriname. Zij ligt in het district Commewijne aan de rechteroever van de rivier de Commewijne, tussen de plantages Brouwerslust en Killenstein. In de volksmond werd de plantage Schaddreen of Skadren genoemd.

De plantage is omstreeks 1745 als koffieplantage aangelegd door Charles Godefroy. Zoals zoveel plantages in dit gebied werd de oorspronkelijke 500 akkers al snel uitgebreid tot 725 akkers. De volgende eigenaar was Andreas Reynsdorp die getrouwd was met een stiefdochter van Godefroy. Clasina Alexandria Reynsdorp (waarschijnlijk zijn dochter) trouwde met de latere gouverneur Willem Benjamin van Panhuys die de volgende eigenaar werd. Panhuys kocht later ook de plantage Alkmaar, aan de overzijde van de rivier. Na 1843 werd de plantage tijdelijk verlaten. In 1856 werd op de plantage de Hernhutterspost Heerendijk ingewijd.

Bij de emancipatie in 1863 was Coenraad Isaac van West de eigenaar. Hij was toen ook eigenaar van de buurplantage Brouwerslust. Daarna werd E.M. Curiel, broer van Augusta Curiel, de eigenaar. Zoals bij de meeste plantages in dit gebied werd overgeschakeld op cacao en banaan. In de jaren dertig was de firma Duringen de eigenaar.[1] Er werd echter niets met de plantage gedaan.