Nutella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero.

De pasta werd in 1949 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Supercrema Gianduja'. Tegen het eind van 1964 registreerde Ferrero de merknaam 'Nutella' en daarbij de afbeelding op het etiket, die nadien ongewijzigd is gebleven, behalve op tijdelijke actiepotten. Ook de vorm van de pot is merkenrechtelijk beschermd.

Een soortgelijke combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocolademakers in Turijn en omstreken al in de vroege negentiende eeuw ontwikkeld om te besparen op de hoeveelheid cacao. Tegenwoordig wordt het product wereldwijd verkocht; het is met name in Europa, Australië en de Verenigde Staten populair.

Ingrediënten[bewerken | brontekst bewerken]

De exacte samenstelling van Nutella verschilt van land tot land. De belangrijkste ingrediënten zijn palmolie uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea en suiker. Samen maken ze 72% uit van een pot Nutella Chocopasta. De suikers bestaan afhankelijk van het productiegebied uit suikerbiet- of uit geraffineerde rietsuiker. Volgens Nutella bestaat anno 2017 de inkoop van de suiker voor driekwart uit die van suikerbieten en een kwart uit die van geraffineerde rietsuiker.[1] De palmolie is volgens Nutella geur- en smaakloos en wordt volgens het bedrijf toegevoegd om het product zijn smeuïge textuur te geven. Door de toevoeging van de palmolie is de pasta volgens Nutella goed smeerbaar.[2]

Daarnaast zit in Nutella (percentages voor in 2017 in Nederland verkochte Nutella):

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]