Nyasaland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nyasaland Protectorate
 Federatie van Rhodesië en Nyasaland
 Brits Centraal Afrika
1907 – 1964 Federatie van Rhodesië en Nyasaland 
Malawi (1964-1966) 
Flag of Nyasaland (1925–1964).svg
Kaart
LocationMalawi.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Zomba
Talen Engels (officieel)
Chichewa
Yao
Tumbuka

Nyasaland was een Brits protectoraat in Afrika dat overeenkomt met het huidige Malawi. Een veel groter gebied in Centraal-Oost-Afrika, te weten Zuid-Rhodesië (het huidige Zimbabwe) en Noord-Rhodesië (het huidige Zambia), kwam in 1891 onder Brits koloniaal bestuur als het Brits Centraal-Afrikaans Protectoraat (British Central Africa Protectorate). In 1907 werd een deel daarvan het protectoraat Nyasaland.

In 1912 richtten een aantal voormannen de North Nyasa Native Association (NNNA) op. Deze ijverde binnen de bestaande structuren voor betere leefomstandigheden voor de arbeiders op de plantages en in de mijnen. In 1915 kwam de evangelist John Chilembwe in opstand tegen het Britse gezag. De opstand werd evenwel neergeslagen en Chilembwe gedood.

In Nyasaland heerste net zoals in de naburige gebieden een apartheidsregime. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Nyasaland African Congress (NAC) opgericht met als doel zelfbestuur en (later) onafhankelijkheid. In 1953 ging het land deel uitmaken van de Federatie van Rhodesië en Nyasaland. Het in 1958 opgerichte Malawi National Congress (MNC) verzette zich echter tegen deze federatie, die in 1963 weer uiteenviel. In 1964 werd Nyasaland onafhankelijk onder de naam Malawi.