Nyungah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een nederzetting rond 1951 nabij Katanning in West-Australië

De Nyungah ,ook wel Noongar, Nyoongar of Nyoongah genoemd, is een volk in Australië. Ze behoren tot de Aboriginals. Ze leven al 40.000 jaar in het gebied rond de rivier de Swan, niet ver van Perth. De benaming van hun taalgroep, Nyungah, maakt ook deel uit van de naam van een grotere taalfamilie, Pama-Nyungah. Deze talen worden gesproken door dertig procent van de Aboriginals van Kaap York tot het uiterste zuidwesten van Australië.

Geschiedenis[bewerken]

Tot 1829, toen de Britten een kolonie stichtten in West-Australië, leidden de Nyungahs een seminomadisch bestaan. Afhankelijk van de beschikbare hoeveelheden water, vis, wild, vruchten, wortels en knollen, trokken ze rond. Het kolonisatieproces was de doodsteek voor de traditionele levenswijze van de Aboriginals. De traditionele voedselbronnen van dit volk werden opgebruikt of vernietigd en algauw was de inheemse bevolking afhankelijk van geïntroduceerde producten. In de decennia die volgden op de stichting van de nederzetting bij de Swan overleed een groot aantal Aboriginals aan ziekten als mazelen en griep. Ondanks gewelddadige confrontaties met soldaten, veroordeelden, vrije kolonisten – en later in de 20e eeuw, geweldloze confrontaties met bureaucraten – hebben de Nyungahs hun identiteit weten te behouden.

Tegenwoordig[bewerken]

Een kaart van de Swan, waarbij de Swan donkerblauw is aangegeven

Aan het einde van de 19e eeuw verenigden meerdere Nyungahgroepen zich. Er ontstonden nieuwe gemeenschappen die zich op oudere voorgangers kunnen beroepen. Nyungahorganisaties vormen een spreekbuis voor de gemeenschap over zaken die alle leden aangaan.