Naar inhoud springen

O-ring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de motorfietsketting, zie O-ringenketting.
O-ringen

Een O-ring is een ring van flexibel materiaal zoals rubber, die tussen twee delen in ligt die gasdicht of vloeistofdicht moeten worden samengevoegd. Een O-ring is een soort pakking in bijvoorbeeld een flens. De O-ring ontleent de naam aan de ronde vorm van de doorsnede van het snoer (als in de letter O).

Een O-ring wordt in een groef gelegd die in een van de twee te verbinden delen is gefreesd. Het andere deel sluit vlak op de O-ring aan. Vervolgens worden beide delen zodanig met elkaar verbonden dat de druk op de O-ring de binnenzijde hermetisch afsluit van de buitenzijde.

Doordat de constante druk de ring vervormt dient een O-ring na het losnemen van de verbinding te worden vervangen voordat de verbinding opnieuw wordt gemaakt.

O-ringen zijn een van de eenvoudigste, maar nauwkeurigst gebouwde, en nuttigste verbindingsontwerpen ooit ontwikkeld. Bij machineontwerp zijn ze een van de gemeenschappelijkste en belangrijkste elementen. Ze zijn beschikbaar in diverse metrische en inch-maten. De grootte wordt gespecificeerd door de inwendige diameter van de ring en de snoerdiameter.

De flexibele aspecten van rubber O-ringen past onvolmaaktheden in de opzettende delen aan. Daarom is rubber het meest populaire materiaal.

De meeste O-ringen worden van synthetisch rubber gemaakt, dat in vele variëteiten verkrijgbaar is. Sommige materialen kunnen extreme temperatuurwaaiers weerstaan en anderen hebben goede weerstand tegen agressieve chemische producten. Nuttige databases zijn beschikbaar om de verenigbaarheid en/of de al dan niet overeenstemming met het bestemde gebruik vooraf te bepalen.

Spaceshuttle Challenger

[bewerken | brontekst bewerken]

Een berucht voorbeeld van onjuist gebruik van O-ringen betreft de afdichting van de stuwraket van de spaceshuttle Challenger. Door onderkoeling verloor de ring zijn elasticiteit, waardoor hete verbrandingsgassen gingen lekken tegen de grote centrale vloeibarebrandstoftank. Dit leidde ten slotte tot de ramp met de Challenger.

Zie de categorie O-rings van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.