OK Computer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
OK Computer
Studioalbum van Radiohead
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 16 juni 1997
Opgenomen juli 1996 - maart 1997
Genre alternatieve rock
Duur 53:27
Label(s) Parlophone
Producent(en) Nigel Godrich, Radiohead
Professionele recensie
Chronologie
1995
The Bends
  1997
OK Computer
  2000
Kid A
Portaal  Portaalicoon   Muziek

OK Computer is het derde album van de Britse band Radiohead, uitgebracht in de zomer van 1997, OK Computer wordt beschouwd als een van de belangrijkste albums uit de jaren negentig. Het album wordt geprezen om twee aspecten: de teksten, die soms ondoorgrondelijk zijn en veel laten zien van wat leadzanger Thom Yorke ervaart als de leegte in de huidige westerse maatschappij. Veel belangrijker was de muzikale innovatie: Radiohead zette met dit album een complexe compositie neer, met nummers als "Paranoid Android" dat net als enkele andere klassiekers uit de rockmuziek ("November Rain" van Guns 'n' Roses, "Stairway to Heaven" van Led Zeppelin, "Bohemian Rhapsody" van Queen) diverse 'hoofdstukken' kent en vele tempo- en sfeer-wisselingen. Liefhebbers maken graag de vergelijking tussen OK Computer en Pink Floyds The Dark Side of the Moon. De invloed die Radiohead met dit album heeft gehad op het genre van de alternatieve rockmuziek is ongekend. Bands als Coldplay en Bloc Party, die in de jaren hierna zeer populair zouden worden, geven Radiohead als een van hun belangrijkste inspiraties op.

In de Album top 100 2006 van het Belgische radiostation Studio Brussel eindigde hij op de derde plaats na Nevermind van Nirvana en Ten van Pearl Jam. In de Album Top 100 2009 eindigde hij op de 2de plaats na Ten van Pearl Jam. Ook in de jaarlijkse toplijsten van 3FM doen OK Computer en nummers als "Paranoid Android", "Karma Police" en "No Surprises" het altijd erg goed.

Het grote succes van dit album en de langdurige tournee die erbij hoorde, legde veel druk op de band. Ze waren niet voorbereid op de drastische verandering in hun leven, die dit betekende. Yorke verzeilde in een diepe depressie en had last van een schrijversblok. In latere interviews gaven de bandleden aan dat OK Computer bijna het einde van Radiohead had betekend.

Nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Alle nummers zijn geschreven door Thom Yorke, Jonny Greenwood, Ed O'Brien, Colin Greenwood en Phil Selway.

Nr. Titel Duur
1. Airbag   4:44
2. Paranoid Android   6:23
3. Subterranean Homesick Alien   4:27
4. Exit Music (For a Film)   4:24
5. Let Down   4:59
6. Karma Police   4:21
7. Fitter Happier   1:57
8. Electioneering   3:50
9. Climbing Up the Walls   4:45
10. No Surprises   3:48
11. Lucky   4:19
12. The Tourist   5:24

Singles en uitgavedatum[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De debuutdemo van de Amerikaanse band TV on the Radio heette OK Calculator, waarmee verwezen werd naar dit album van Radiohead.