OLE for Process Control

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

OPC - OLE voor Process Control, waarin OLE staat voor Object Linking and Embedding, is een standaard van gegevensuitwisseling tussen industriële automatiseringssystemen onderling. Het gaat van uitwisseling van actuele waarden en status van datapunten, bijvoorbeeld de toestand van een schakelaar of temperatuur, tot complete records met actuele alarmstatussen en historische procesgegevens.

Data wordt uitgewisseld op basis van OLE. De standaard is ontwikkeld door zo'n 270 leveranciers van hardware en software (PLC (Programmable Logic Controller), SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) enz.) in samenwerking met Microsoft. Deze leveranciers zijn verenigd in de OPC Foundation. OPC is gebaseerd op verschillende Microsoft technologieën: DCOM (Distributed Component Object Model), XML, Internet en bestaat uit een aantal standaard interfaces, eigenschappen en methoden om data-uitwisseling mogelijk te maken in de process-control en fabricageprocessen. OPC is onderdeel van de Microsoft interNet Application Architecture for Manufacturing (DNA-M)

De meest gebruikte standaard is OPC Data Access (OPC DA). Ze bestaat eenvoudig uit het uitwisselen van waarden van datapunten tussen applicaties alsook informatie over welke datapunten beschikbaar zijn in een controller (de namespace). Bijzonder is dat behalve de waarde van zo'n datapunt ook nog de status (is de data goed, twijfelachtig of niet geldig) en timestamp (wanneer de waarde voor het laatst gemeten is) uitgewisseld wordt.

Een relatief nieuwe ontwikkeling is de OPC XML-DA standaard dat gebruikmaakt OPC, SOAP en XML. SOAP is een protocol dat niet gebaseerd is op Remote Procedure Calls (een Microsoft techniek) maar uitwisseling kent op basis van XML messages. Het transportprotocol is HTTP. Dit laat toe dat men toegang kan hebben tot services, objecten en functionaliteit onafhankelijk van welk besturingssysteem. Microsoft RPC, DCOM en Microsoft besturingssystemen zijn dus niet langer nodig. Hiermee tilt de OPC Foundation OPC uit de Microsoft hoek. Een ander aspect is dat OPC communicatie tussen domeinen nu direct mogelijk is en kan profiteren van de standaard beveiligingstechnieken van de webserver.

Voordelen[bewerken]

De belangrijkste voordelen van OPC zijn:

  • niet nodig om (telkens opnieuw) drivers te ontwikkelen;
  • beschikking over een standaard brug naar andere applicaties;
  • omdat er een Datascan OPC-driver beschikbaar is, kunnen de Datascan modules zonder meer worden gebruikt met elk MMI (Mens/machine-interface) of SCADA pakket dat OPC ondersteunt.

Externe links[bewerken]