OOG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

OOG is de Stichting Omroep Organisatie Groningen. De stichting is de zendgemachtigde lokale omroep voor de gemeente Groningen,[1] en verzorgt een doorlopende radioprogrammering en ongeveer een half uur televisie per dag. Daarnaast brengt de omroep op haar kabelkrant en website nieuws uit Groningen. OOG is lid van de organisatie voor lokale omroepen (OLON)

Sinds november 2008 biedt OOG via internet het kanaal StadjersTV aan, een kanaal waarop inwoners van Groningen hun eigen videomateriaal kunnen uploaden. Het betreft een pilot, waar de gemeente Groningen een subsidie van twee jaar voor verstrekte.[2][3] Een deel van deze subsidie is bestemd voor het in dienst hebben van twee camera-journalisten.

OOG heeft in maart 2010 zo'n 140 medewerkers, waarvan het leeuwendeel vrijwilligers.

Radioprogrammering[bewerken]

OOG Radio heeft van maandag tot en met vrijdag een vaste dagprogrammering met lokale informatie en een breed muziekaanbod. Op werkdagen verzorgt OOG Radio elk uur een bulletin met lokaal nieuws. 's Avonds en in het weekend heeft de zender ruimte voor programma's door en voor culturele en etnische doelgroepen. Daarnaast brengt de sportredactie iedere zondag van 14:00 - 17:00 de radioversie van Oog Sport.[4]

Televisieprogrammering[bewerken]

Op televisie verzorgt OOG Televisie dagelijks een uitzending van ongeveer een half uur, beginnend om half zes en doorlopend herhaald tot negen uur 's ochtends. Naast de vaste dagelijkse nieuwsuitzending zendt OOG Televisie anno 2011 onder meer de volgende programma's uit:

 • OOG Sport - een wekelijks programma met aandacht voor de lokale amateur- en profsport in Groningen.
 • OOG Actueel - achtergronddocumentaires bij een actueel (nieuws-)onderwerp.
 • STUG - een magazine-programma voor en door studenten. STUG won in 2011 de Lokale Omroep Award voor beste televisieprogramma.
 • Kunzt - een programma gericht op kunst en cultuur.

Voorheen zond OOG ook Beno's stad uit. Een internationaal prijswinnend[5] programma waarin Beno Hofman vertelt over de geschiedenis van de stad.

Financiering[bewerken]

De stichting OOG wordt voor een deel gefinancierd uit reclame-inkomsten. Voor het overige deel is de omroep afhankelijk van gemeentelijke subsidie. Van de Gemeente Groningen ontvangt OOG sinds 2007 jaarlijks 430.000 euro subsidie voor het maken van radio- en televisieprogramma's, aangevuld met nog eens 189.000 euro voor overige projecten en kijk- en luisteronderzoek.[6] Daarnaast ontving de omroep in 2009 102.550 euro gemeentelijke subsidie voor het project Stadjers TV.[2]

Distributie[bewerken]

OOG Radio is in Groningen te ontvangen via de ether op FM 106.6 en via de kabel op 105.5. OOG TV is in Groningen en Leek te ontvangen via de analoge kabel op kanaal 7 en in grote delen van de provincie Groningen via de digitale kabel op kanaal 40. De radio- en televisiezender zijn ook te ontvangen via de website van OOG.

Geschiedenis[bewerken]

Het initiatief tot OOG werd genomen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 1982.[7] Onder maatschappelijke druk werden vanuit de landelijke politiek de regels om uit te mogen zenden versoepeld. Initiatiefnemers Piet Bakker en Roos Renting waren werkzaam bij de USVA, een cultureel studentencentrum. De eerste uitzending vond plaats op 1 juni 1982 en bood een zeven uur durend televisieprogramma. De uitzending bevatte onder meer een lijsttrekkersdebat, geleid door Roel Dijkhuis, die later hoofdredacteur werd van RTV Noord.

De oprichting van de stichting Omroeporganisatie Groningen vond plaats op 23 december 1983. Op dat moment had de omroep een eigen ruimte in de voormalige kleuterschool de Pinksterbloem aan de Nieuwstad.

Eind 1984 werd die ruimte te klein en verhuisde OOG naar een deel van een schoolgebouw aan de Donderslaan. De omroep verzorgde op 25 september 1984 de eerste van zes experimentele avondvullende televisieuitzendingen rondom de culturele manifestatie Groningen Manifest. Deze werden gedistribueerd via de Centrale Antenne-Inrichting (CAI), die rond die tijd in Groningen werd aangelegd.

Op 12 november 1984 begon het radiostation Radio Stad met uitzenden. De zender zond destijds van 7 uur 's ochtends tot middernacht uit, met voornamelijk muziekprogramma's en enkele uren praatprogramma's, actualiteiten en programma's voor doelgroepen. Radio Stad had ruim 150 vrijwillige medewerkers en was alleen via de kabel te ontvangen.

Bij de ingebruikname van een etherzender, geplaatst op het dak van het Grand Theatre in het centrum van de Groningen, veranderde de naam van Radio Stad in OOG Radio. In 1988 werd bij een bezuiniging de programmering van OOG Radio fors ingeperkt. In 1989 verhuisde de omroep naar de Oude Boteringestraat, in het centrum van de stad. In de loop van de jaren 90 kwam weer ruimte voor een meer uitgebreide programmering, en vanwege de grote populatie studenten in Groningen koos OOG Radio ervoor zich vooral te gaan richten op een jonge doelgroep.

Tussen 1987 en 1990 zond OOG Televisie eenmaal per twee weken uit, in 1990 werd dit wekelijks. Nadat de omroep in 1993 verhuisde naar het huidige pand aan de Akkerstraat werd begonnen met dagelijkse uitzending.

OOG Televisie stopte in maart 1995 als televisiezender, nadat een samenwerking was aangegaan met Radio Noord. 7 medewerkers stapten over naar RTV Noord, waarna deze de functie van regionale televisiezender overnam. OOG werd een kweekvijver voor jong talent, achtergebleven medewerkers maakten programma's die op RTV Noord werden uitgezonden.

In 1998 werd OOG Televisie weer een zelfstandige zender, gericht op de stad Groningen.

Bekende gezichten en stemmen[bewerken]

Meerdere landelijk bekende gezichten en stemmen zijn hun carrière bij OOG Radio of OOG TV begonnen. Ook veel Groningse radio- en tv-makers die achter de schermen werken, zijn in Hilversum terechtgekomen. Onder andere:

Zie ook[bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken]

 1. Gemeente Groningen, 2009
 2. a b Mediabeleid 2009 - Gemeente Groningen
 3. OOG Radio, 2010
 4. OOG Radio, 2010
 5. http://www.olon.nl/ OLON, 2007
 6. "gemeente.groningen.nl/assets/pdf/nota oog 2007 raadsverslag.pdf" Gemeente Groningen, 2007
 7. http://wm1.gemgron.jet-stream.nl/oogtv/benoA_28_05_09_628k.wmv Beno's Stad, OOG TV, 2009

Externe links[bewerken]