ORP Żbik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag
ORP Żbik
Vlag
De ORP Żbik (links) en de ORP Lwow
De ORP Żbik (links) en de ORP Lwow
Geschiedenis
Kiellegging 1929[1]
Tewaterlating 14 juni 1930[1]
In dienst gesteld 20 november 1931[1]
Uit dienst gesteld 1955[1]
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing boven water
980 ton[2]
onder water
1.248 ton[2]
Afmetingen 77,8 meter[2]
Bemanning 54 koppen[2]
Techniek en uitrusting
Machinevermogen dieselmotor
1.800 pk[2]
elektromotor
1.200 pk[2]
Snelheid boven water
14,5 knopen[2]
onder water
9,5 knopen[2]
Bewapening 6 torpedobuizen[2]
11,0 cm kanon[2]
55 zeemijnen[2]
Portaal  Portaalicoon   Marine

ORP Żbik (Nederlands: Wilde kat) was een Poolse onderzeeboot van de Wilkklasse. Aangezien Polen niet de kennis had om onderzeeboten te ontwerpen werd de Wilkklasse door een Frans bureau ontworpen en vond de bouw van de onderzeeboten van de Wilkklasse dan ook plaats bij Franse scheepswerfen. De Żbik werd gebouwd door de scheepswerf Chantiers Navals Francais uit Caen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Żbik deel aan plan Worek. Door problemen met de dieselmotor en de situatie in Polen week de Żbik uit naar het neutrale Zweden, waar het schip in beslag werd genomen door de Zweedse regering. Na de Tweede Wereldoorlog keerde de Żbik terug naar Polen waar het tot het midden van de jaren vijftig dienstdeed.

De Żbik tijdens de Tweede Wereldoorolg[bewerken]

De Poolse onderzeeboten moesten tijdens een Duitse invasie van Polen plan Worek uitvoeren. Als onderdeel van dit plan legde de Żbik twintig zeemijnen in de Bocht van Gdansk. Op 25 september 1939 moest de Żbik door een problem met de dieselmotoren een Zweedse haven binnen varen. Hierop legde de Zweedse overheid beslag op de Żbik en werd de bemanning geïnterneerd nabij Mariefred waar de bemmanning de gehele oorlog zou uitzitten samen met de bemanningen van de Poolse onderzeeboten Ryś en Sęp die net als de Żbik naar Zweden waren uitgeweken. Op 1 oktober 1939 liep de Duitse mijnenveger M 85 op een mijn die door de Żbik op 8 september gelegd was.

De Zbik na de Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Żbik door Zweden teruggegeven aan Polen. Bij de Poolse marine deed het schip toen nog dienst tot 1955.

Zie ook[bewerken]