OXO (spel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

OXO is een gezelschapsspel voor twee personen, dat gespeeld wordt op een rooster waarop O's en X'en worden geplaatst.

Het spel was (vooral in Vlaanderen) tijdens saaie lessen op school populair. Het de bedoeling om een rij (diagonaal, verticaal of horizontaal) met een nul, kruis en nul te vormen. De spelers zetten om de beurt een X of een O in het veld. Het maakt niet uit welk symbool je gebruikt, elke speler mag steeds een X of een O plaatsen. Wie een OXO kan vormen mag die doorstrepen en blijft aan de beurt. Het wordt op een veld gespeeld, bijvoorbeeld 12 op 12 ruitjes; maar meestal op een blaadje van een schoolschrift met ruitjes. Men laat dan wel een strookje vrij om de oxo's te turven. Winnaar is de speler die het meest oxo's kan vormen.

In de jaren 70 diende het spel als basis voor Tik tak tor, een televisiespelletje van de Nederlandse omroep VARA.

Er is ook een computerversie van: een computerspel voor de EDSAC, een computer die eind jaren 40 ontwikkeld werd aan de Universiteit van Cambridge.

Het spel verscheen in 1952 en was een digitale versie van het papieren OXO-spel. Alexander S. Douglas schreef het spel ter illustratie van zijn Ph.D.-scriptie. OXO werd bediend met behulp van een kiesschijf en er kon alleen tegen een computertegenstander gespeeld worden. De uitvoer werd getoond op de 35x16 dot-matrix crt van de EDSAC.

Tegenwoordig zijn er mobiele applicaties die dezelfde naam dragen en volgens hetzelfde idee werken.

Variant[bewerken]

Externe links[bewerken]