Ob (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ob
Ob watershed.png
Lengte vanaf oorsprong Katoen: 3650 km
vanaf oorsprong Irtysj: 5410 km
Hoogte (bron) N/A m
Debiet 12.500 m³/s
Stroomgebied 2.430.000 km²
Van oblast Kemerovo (Katoen) Chanto-Mansië (Irtysj)
Naar de Obboezem
Stroomt door Rusland
Satellietfoto van de Ob vlak bij de monding in de Karazee
Satellietfoto van de Ob vlak bij de monding in de Karazee
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Ob (Russisch: Обь; Ostjaaks: As) is een rivier in Siberisch Rusland, die samen met zijn zijrivier de Irtysj een van de grootste riviersystemen ter wereld vormt (lengte: 5410 km, stroomgebied: 2.430.000 km²). De Ob zelf meet vanaf de bron van de langste bronrivier (de Katoen) 4338 km. De Ob is de langste rivier van Rusland, als het aantal in dat land afgelegde kilometers maatstaf is. De rivier stroomt uitsluitend over Russisch grondgebied.

De beide bronrivieren van de Ob, de Katoen en de Bieja, ontspringen in het noorden van het Altaigebergte. Vanaf de stad Biejsk gaan beide verder als Ob, die bij Chanty-Mansiejsk de Irtysj opneemt en vervolgens nog 1162 km aflegt naar de Obboezem, het estuarium van de Karazee, waarin ze uitmondt.

De Irtysj, de grootste zijrivier, heeft bij de monding in de Ob zo'n 1000 kilometer meer afgelegd dan de Ob zelf. Afgezien van de Irtysj zijn de voornaamste zijrivieren de Tom, de Tsjoelym, de Ket, de Tym en de Vach.

Novosibirsk is de grootste stad aan de Ob. In de buurt ligt ook het stuwmeer van Novosibirsk (Zee van Ob). In de Siberische Laagvlakte zijn Soergoet en Salechard de voornaamste steden aan de Ob, die een groot deel van haar benedenloop in twee parallelle stromen aflegt.

Aan het eind van de 19e eeuw werd het Ob-Jenisejkanaal kanaal gegraven. Het verbindt de Ob met het stroomgebied van de Jenisej. Het was echter de smal en te ondiep en raakte al snel in verval. Het wordt tegenwoordig alleen door recreatief verkeer gebruikt.

Zie ook[bewerken]