Obizzo II d'Este

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Obizzio II
1227 - 1293
Obizzo II d'Este
Heer van Ferrara
Periode 1264-1293
Voorganger Azzo VII
Opvolger Azzo VIII
Vader Rinaldo I
Moeder onbekend

Obizzio II d'Este (ca. 1247 - 13 februari 1293) was markgraaf van het latere hertogdom Ferrara en van Ancona.

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Obizzo was een bastaard van Rinaldo I d'Este, uit een relatie van hem met een Napolitaanse wasvrouw. Kort na zijn geboorte werd hij samen met zijn moeder weggestuurd uit Ferrara en ze vestigden zich gezamenlijk in Ravenna.

Door zijn toestand was Obizzio voorbestemd tot een minder leven, dan de rest van zijn vaders familie. Deze situatie veranderde plots in 1251. Zijn vader Rinaldo was sinds 1238 een gijzelaar van keizer Frederik I. Rinaldo werd samen met zijn onvruchtbare vrouw, Adelaida da Romana, vergiftigd. Zonder enige andere zonen in lijn, was Obizzio's grootvader Azzio VII, genoodzaakt om Obizzio te kiezen tot zijn erfgenaam. Obizzio werd in 1252 gelegitimeerd door de paus, nadat zijn moeder was verdronken in de Adriatische Zee.

Heerser van Ferrara[bewerken | brontekst bewerken]

Obizzo werd in 1264 geïnstalleerd als heerser van Ferrara, heer van Modena in 1288 en van Reggio in 1289. Het land breidde al snel onder zijn gezag uit.

Obizzo werd waarschijnlijk opgevolgd door zijn zoon Azzo VIII d'Este, zonder dat hij een erfgenaam had aangewezen. Azzo VIII voerde als oudste zoon de macht uit over Ferrara. Maar zijn broers Aldobrandino en Fransesco raakten in geschil met hem over dit eerstgeboorterecht. Ten slotte verdeelde ze de landen. Azzo bleef in Ferrara, Aldobrandino kreeg Modena en Fransesco verkreeg Reggio Emilia.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1263 trouwde Obbizo als eerste met Giacomina, een nicht van paus Innocentius IV. Zij kregen samen vijf kinderen: