Oblast Kars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oblast Kars
 Ottomaanse Rijk 1878 – 1917 Democratische Republiek Armenië 
Democratische Republiek Georgië 
Wapen van gouvernement
Algemene gegevens
Hoofdstad Kars
Bevolking 200.868/290.654 (1892/1896)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

De oblast Kars (Russisch: Карсская область; Karsskaja Oblast) was een oblast binnen het keizerrijk Rusland. Deze oblast bestond van 1878 tot 1917. Het ontstond uit het Perzische Kadjarenrijk ging op in de Bergrepubliek van de Noordelijke Kaukasus. De oblast grensde aan het Ottomaanse Rijk, de oblast Batoemi, het gouvernement Tiflis en het gouvernement Jerevan. De hoofdstad was Kars.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oblast Kars ontstond in 1878 uit gebieden die het keizerrijk Rusland op het Ottomaanse Rijk tijdens de Vrede van San Stefano verkregen had. Het gebied van de oblast Kars behoorde vroeger tot het eyalat Kars en het eyalat Childir en na 1845 tot het eyalet Erzurum.

Tijdens de inlijving van het eyalat Kars gingen volgens Russische bronnen 82.000 moslims naar het Ottomaanse Rijk. In plaats daarvan migreerden Armeniërs, Georgiërs, Russen en etnische Duitsers naar de gebieden die het keizerrijk Rusland verworven had. Uit andere Transkaukasische gebieden werden eveneens mensen al dan niet vrijwillig hierheen verplaatst. Ook uit de gebieden aan de Ottomaanse kant van de grens, die nog onder Ottomaans bestuur vielen, kwamen mensen.

Bij een volkstelling in 1892 was de bevolkingssamenstelling als volgt: 24% Turken, 14% Karapakken, 5% Turkmenen, 21,5% Armenen, 15% Koerden, 13,5% Grieken en 21% andere volkeren.

Na de Oktoberrevolutie en het uiteenvallen van het Russische keizerrijk kwam het gebied deels bij de Democratische Republiek Armenië, en het noordwestelijke deel bij de Democratische Republiek Georgië. Het Turkse leger veroverde het gebied, maar het gebied werd na het Verdrag van Kars in 1921 overgedragen aan de Sovjet-Unie.