Ocelot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ocelot
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Ocelot.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Felidae (Katachtigen)
Geslacht: Leopardus
Soort
Leopardus pardalis
(Linnaeus, 1758)
Leefgebied
Leefgebied
Afbeeldingen Ocelot op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ocelot op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De ocelot of pardelkat (Leopardus pardalis of Felis pardalis) is een kleine katachtige die samen met de margay, de tijgerkat, de Geoffroykat en de nachtkat tot de groep van de pardelkatten behoort. De ocelot leeft van het zuiden van de Verenigde Staten tot in Zuid-Amerika.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De ocelot wordt ook wel de pardelkat genoemd. De ocelot heeft opvallend lange poten, het lichaam wordt ongeveer 125 centimeter lang en heeft een staart van bijna 40 centimeter. De ocelot wordt maximaal 16 kilogram zwaar.[2] Naast een luipaardtekening kan de ocelot ook een zwarte vacht hebben. Ocelotten zijn goede klimmers en brengen veel tijd door in de bomen. De ocelot jaagt voornamelijk ’s nachts en vooral op de grond.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Veel verschillende omgevingen vormen het leefgebied van de ocelot, variërend van scrublands tot tropische regenwoud. Het is een uitstekende klimmer. Hij komt juist veel voor in rots- en struikgebieden. Vochtige gebieden hebben echter de voorkeur van deze kat. De ocelot komt voor in Texas en in Argentinië. Doordat er op hem wordt gejaagd voor zijn vacht zijn er niet veel meer over en is er niet veel informatie over hem te vinden. Ook word hun voortbestaan bedreigd door het kappen van hun territorium voor het groeien van steden en voor boerderijen. In 1995 zijn er nog maar 80 tot 120 dieren geteld. Ze wonen in veel verschillende omgevingen, van tropische bossen tot droge gebieden met veel struikgewas. Ze hebben veel plekken nodig om zich te kunnen verbergen en te jagen. En helaas is voor sommigen ook de leefomgeving beperkt tot een kooi in een fokkerij, waar ze commercieel worden gehouden vanwege de vacht die gebruikt wordt voor jassen e.d.. Hetzelfde lot dus als de voor ons bekendere nerts.

Voedsel[bewerken]

De ocelot is in staat een vogel tijdens zijn vlucht te vangen door te springen. Vooral kleine knaagdieren zoals ratten, eekhoorns en agoeti's, konijnen, kleine herten, apen, kleine vogels en hagedissen staan op het menu. Ook is bekend dat dit roofdier insecten, slangen, kleine schildpadden, kikkers, landkrabben en vissen eet.

Leefwijze[bewerken]

Zodra deze kat een prooidier heeft ontdekt, drukt hij zich tegen de bodem en wacht het juiste moment af om toe te slaan. De goed ontwikkelde ogen en oren komen uitstekend van pas bij het nachtelijk opsporen van prooidieren. Met een beet in de nek wordt het slachtoffer snel gedood. De ocelot leeft solitair of soms in paartjes. Ocelotten zijn territoriaal en het territorium van een mannelijk dier overlapt vaak met die van meerdere wijfjes. Midden op de dag rust de ocelot meestal in een holle boom of op een boomtak. Door middel van urine markeert de ocelot bomen en struiken langs de grens van het territorium. Het is een uitstekende klimmer en zwemmer.

Voortplanting[bewerken]

Het vrouwtje voedt de jongen alleen op. Na ongeveer 115 dagen[3] worden één tot vier jongen geboren, verborgen tussen de wortels van een omgevallen boom, in dicht struikgewas, een rotsspleet of in een holle boom. Als je verder op internet -of in boeken- gaat speuren zal je ontdekken dat de draagtijd een discutabele periode is, variërend van 70 - 115 dagen. Elk jaar krijgt de ocelot jongen, de paartijd loopt van oktober tot januari. Al bij de geboorte hebben de kleine ocelotten een volledige luipaardtekening.

Naam[bewerken]

Het woord ocelot komt uit het Nahuatl, de taal van de Azteken. Zij noemden het dier echter tlahcoocelotl, het dier dat zij ocelotl noemden is de jaguar.

Als huisdier[bewerken]

Salvador Dalí en zijn ocelot Babou

Zoals vele wilde katten wordt ook de ocelot zo nu en dan gehouden als huisdier. Zo reisde Salvador Dalí geregeld rond met zijn ocelot Babou en dit zelfs aan boord van het luxueuze cruiseschip SS France. Muzikant Gram Parsons hield een ocelot in zijn tuin, waar het dier een zwembad tot zijn beschikking had.

Het Moche volk uit antiek Peru vereerde deze beesten en ze werden dan ook vaak afgebeeld in hun kunst.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Ocelot op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. D Hillenius ea, Spectrum Dieren Encyclopedie Deel 4, Uitgeverij Het Spectrum, 1971, Pagina 1488 ISBN 90 274 2097 1.
  3. Burton, M. (1976). Grote dierenencylopedie in kleuren. Den Haag/Antwerpen: Nederlandse Boekenclub.