Ochtendkrant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met een ochtendkrant of ochtendblad wordt een krant bedoeld die in de ochtend wordt bezorgd. Een ochtendkrant onderscheidt zich in haar uitgave van een avondkrant, die aan het eind van de middag wordt bezorgd.

Populair zijn de gratis ochtendkranten die onder andere bij de stations worden uitgereikt, zoals Sp!ts en Metro.

Ochtendkranten worden vaak bezorgd door scholieren die een zakcentje willen bijverdienen. Zij kunnen vaak nog voor het naar school gaan de kranten rondbrengen in hun krantenwijk.

Bij ochtendkranten wordt de kopij veelal om middernacht aangeleverd. De redactie heeft dan nog een paar uur om de lay-out te verbeteren. De krant wordt rond 2 uur gedrukt, en aansluitend getransporteerd naar distributiepunten, waar de bezorgers de kranten ophalen om ze bij de abonnees te bezorgen.

Veel landelijke kranten verschenen als ochtendkrant. Een aantal is overgestapt op middag- of avondedities, omdat abonnees 's avonds vaak meer tijd hebben om de krant te lezen dan 's ochtends vroeg.[bron?]

In België zijn de meeste (alle?) kranten ochtendkranten. Ook Le Soir is ondanks zijn eigennaam ('de avond') een Franstalige ochtendkrant.