Ocko II tom Brok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ocko II tom Brok wordt gevangen voorgeleid aan Focko Ukena na de Slag op de Wilde Ackers in 1427 (Tjarko Meyer Cramer, 1803)

Ocko II tom Brok (? - 1435) was een Friese krijgsheer en hoofdeling. Hij was de zoon van Keno tom Broke / Keno II tom Broke.

Toen Ocko’s vader in 1417 stierf, volgde Ocko hem op als hoofdeling. Hierdoor erfde hij een dusdanig groot heerschappij, dat hij zich hoofdeling van Oost-Friesland kon noemen. Hij vestigde in 1421 / 1422, door zijn overwinning met de met hem verbonden hoofdeling Focko Ukena, zijn heerschappij in West-Friesland en Emden.

Later kregen Focko Ukema en Ocko II tom Brok ruzie, welke resulteerde in een oorlog. Na de eerste overwinning van de Oost-Friese hoofdeling Focko Ukena over Ocko II tom Brok, bij Detern in 1426, verbond Focko Ukema zich met Hendrik II van Meurs, de Bisschop van Münster, en talrijke Oost-Friese hoofdelingen tegen de tot het Broekmerland beperkte Ocko. Bij de Slag op de Wilde Ackers tussen Oldeborg en Marienhafe werd Ocko’s leger op 28 oktober vernietigd. Ocko II tom Brok werd in Leer gearresteerd en werd pas in 1431 vrijgelaten, nadat de heerschappij van Focko Ukema ten einde was.

Na zijn dood in 1435 stierf het geslacht Tom Brok uit.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]