Oda van Brabant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oda van Brabant
Oda van Brabant
Geboren c. 680 te Schotland of Ierland
Gestorven 726 te St. Oedenrode
Naamdag 27 november
Attributen Ekster, Kroon
Beschermheilige voor Oogziekten
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De heilige Oda (c. 680 - Sint-Oedenrode, 726) was volgens de verhalen een Ierse of Schotse blinde koningsdochter, die genezen werd nadat ze het graf van de heilige Lambertus van Maastricht in Luik bezocht had. Haar vader wilde haar vervolgens uithuwelijken, maar ze vluchtte naar Taxandrië (onderdeel van het latere Hertogdom Brabant), waar ze zich na een omzwervingen in het latere Sint-Oedenrode vestigde als kluizenaar. Haar naamdag is 27 november. Oda is beschermheilige bij oogziekten.

Volgens een in het Venrayse vrouwenklooster Jerusalem geschreven levensbeschrijving leefde Oda enige tijd in Venray als kluizenares. Zij werd echter lastiggevallen door vervelende boeren, of eksters, al naar gelang het volksverhaal luidt. Ze vertrok daarom naar het later naar haar vernoemde Sint-Oedenrode. Op een heuvel ten westen van Venray zou zij zich nog even omgedraaid hebben om te zeggen: "Venray, eeuwig zal ik uw voorspraak blijven in de hemel". Sint-Oda is daarom Venrays beschermheilige. Volgens de overlevering is zij in 726 in Sint-Oedenrode overleden.

In Venray staat de Sint-Odakapel op de plaats waar zij gebeden zou hebben bij het verlaten van die plaats. In Sint-Oedenrode is een basisschool naar de heilige Oda genoemd, de Odaschool.

In 2024 verscheen een lokaal geproduceerde en opgenomen Brabantse avonturenfilm over Oda, genaamd 'Oda - Vlucht door de eeuwen'. De film werd geregisseerd en gemonteerd door Arne Balk.[1]