Odoaker (Vlaanderengouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Odakar III)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Odoaker (afbeelding uit Flandria illustrata, 1641)

Odoaker (of Otger) zou markgraaf en forestari van de Vlaanderengouw (het huidige West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen) en graaf van Terwaan en Harelbeke zijn geweest. Zijn historiciteit staat niet onomstotelijk vast. Hij wordt niet in contemporaine bronnen vermeld.

Odoaker zou de zoon zijn geweest van Ingelram van Vlaanderen. Traditioneel wordt Odoaker gezien als vader van Boudewijn I van Vlaanderen. Dit wordt tegenwoordig als speculatief beschouwd, omdat dit alleen is gebaseerd op teksten uit de twaalfde eeuw.

Nieuwe inzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Historicus Edward De Maesschalck beschrijft in zijn boek De graven van Vlaanderen 861-1384 de pogingen van middeleeuwse schrijvers om de afkomst van graaf Boudewijn glans te geven. Andreas van Marchiennes, prior van het klooster aldaar en kroniekschrijver, schreef net voor 1200 een boek over de Franse koningen, vlak na de vereniging in 1191 van het graafschap Vlaanderen met het graafschap Henegouwen. Andreas wilde de toenmalige graaf Boudewijn VIII voor Vlaanderen en Boudewijn V voor Henegouwen plezieren gezien zijn dochter Isabella van Henegouwen gehuwd was met de toenmalige Franse koning Filips II. Hij gaf een andere wending aan de vooraf verzonnen genealogie van de Vlaamse graven en Liederik, ooit genoemd als graaf van Harelbeke en later zelfs als de eerste graaf van Vlaanderen, werd plots een 'forestari' of 'woudmeester'. Tijdens de Karolingische periode heeft deze functie echter nooit bestaan.

Volgens De Maesschalck regeerde er wel een gouwgraaf met de naam Liederik tussen 792 en 836, waarschijnlijk in de streek van Sint-Omaars. Ingelram, zoon van Liederik, was een lid van het hofpersoneel van Karel de Kale en als gouwgraaf genoemd in 853 in de streek tussen Schelde en Leie.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • E. De Maesschalck, De graven van Vlaanderen 861-1384, 2012.