OeAZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het "broodje", een OeAZ-452 minibus.
De "geit", een OeAZ-469 terreinauto.
Een ZIS-5 terreinvrachtwagen

OeAZ (Russisch: УАЗ) is een Russisch automerk. De letters staan voor Oeljanovski Avtomobilny Zavod en betekent “Automobielfabriek Oeljanovsk”. Er worden offroad voertuigen in de hoedanigheid van terreinauto's, minibusjes en vrachtwagens geproduceerd.

De fabriek werd in 1941 opgericht ten behoeve van het Sovjet-leger naar aanleiding van de Duitse inval.

Typen voertuigen[bewerken]

Het eerste voertuig was de toen al bekende en eerder gebouwde ZIS-5. Een drie ton zware vrachtwagen voor onder andere bevoorrading. Verder zijn vooral bekend de serietypen OeAZ 469 en de later populaire OeAZ 452.

De OeAZ 469 is een terreinauto met de bijnaam “geit”. Deze terreinwagen is ook veel als militair voertuig ingezet in het Oostblok en veel andere landen.

De veelzijdige OeAZ 452 – bijgenaamd "Boechanka" of "broodje" – is een “familiebusje”, maar kent vele varianten. Van ambulance tot toeristenbus, en van politieauto tot bestelwagen. De maximale snelheid is ongeveer 115 km/h. Voorloper was de tweewiel aangedreven OeAZ-450 die geproduceerd werd van 1958 tot 1966. De vierwiel aangedreven 452 is vanaf dan stapsgewijs aan de tijd aangepast.

Op 18 februari 1974 liep de miljoenste OeAZ van de productieband, een OeAZ 452. Anno 2016 wordt dit type nog steeds geproduceerd.

Sinds de jaren 90 worden er ook andere moderne modellen terreinauto's en SUV's gebouwd.

Een enigszins vergelijkbare auto is de TV uit Roemenië.