Oedipus te Colonus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oedipus te Colonus

"Oidipous te Kolonos" (Oudgrieks: 'Οἰδίπους ἐπὶ Κολωνῷ, Latijn: Oedipus Colonaeus), is een tragedie van de Griekse tragediedichter Sophocles. Het werd voor het eerst opgevoerd te Athene in 401 v.Chr., na Sophokles' dood.

Inhoud[bewerken]

Dramatis personae[bewerken]

Zonder tekst:

  • Soldaten van Kreon en Theseus

Synopsis[bewerken]

Door zijn zonen verbannen uit Thebe, belandt Oidipous, blind en door het lijden gelouterd, in het Eumeniden-heiligdom te Kolonos (een voorstad van Athene en de geboorteplaats van Sophokles), waar volgens een orakel zijn lijden zal eindigen. De plaatselijke notabelen (uitgebeeld door het koor) komen kijken welke haveloze vreemdeling de heilige grond heeft geschonden.

Oidipous bepleit zijn onschuld, maar de beslissing wordt overgelaten aan koning Theseus. Intussen komt men melden dat nieuwe rampen (burgeroorlog tussen beide broeders!) Thebe teisteren. Creon komt Oidipous opzoeken, en wil hem onder druk mee naar Thebe voeren, maar dat wordt tijdig verhinderd door Theseus.

Oidipous, die zijn einde voelt naderen, vervloekt zijn beide zonen en belooft aan Theseus dat de Atheners nooit voor Thebe zullen moeten vrezen, als zij steeds de plek van zijn graf zullen geheimhouden. Dan trekt hij zich terug in het mysterieuze heiligdom en verdwijnt.

Zie ook[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

Vertalingen[bewerken]

  • "Oedipus te Kolonos", in De treurspelen van Aeschylos en Sophokles, vertaald in de versmaat van het oorspronkelijke door L.A.J. Burgersdijk, Leiden : Sijthoff, ca. 1903.
  • Oidipous in Kolonos, vertaald en ingeleid door J.J.M. van Doornik, Amsterdam [enz.] : Wereldbibliotheek, 1954.
  • "Oedipus te Colonus", in Sophocles : Tragediën, vertaald door Emiel De Waele, Antwerpen : De Nederlandsche Boekhandel, 1972, ISBN 90-289-9697-4
  • Oidipous : Koning Oidipous / Oidipous in Kolonos, Nederlands van Max Croiset, Amsterdam : Publiekstheater, 1978.
  • "Vader Oedipus (Oedipus in Kolonos)", in Sophokles : Zeven tragedies, vertaald en ingeleid door Jan Pieters, Baarn : Ambo, 1989, ISBN 9026309406

Bewerkingen[bewerken]