Oefenexamen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een oefenexamen of proefexamen is een examen dat men kan men afleggen als voorbereiding op het daadwerkelijk af te leggen examen. Bij een schriftelijk examen kan dit een kopie zijn van een vorig examen.

Voordelen[bewerken]

Het maken van oefenexamens heeft een aantal voordelen. Allereerst, omdat de vorm waarin bepaalde examens (bijvoorbeeld Autotheorie-examens) gegoten worden vaak hetzelfde is, kan men zich voorbereiden op de manier van examineren (soort vragen, bij schriftelijk: open/meerkeuze, lengte, diepgang, onderwerpkeuze), zodat men bij het verder voorbereiden van het echte examen hier rekening kan houden. Bovendien maakt 't maken van oefenexamens de examandus vertrouwder met het examen, waardoor hij/zij bij het echte examen minder zenuwachtig hoeft te zijn. Ook kan het examen nu specifieker worden voorbereid. Maar ook het oefenen met de stof zelf is een belangrijke reden waarom iemand een oefenexamen maakt.

Nederland[bewerken]

Voortgezet onderwijs[bewerken]

De Citogroep verzorgt de eindexamens voor het voortgezet onderwijs. Deze eindexamens worden vaak beschouwd als de belangrijkste examens die iemand in zijn/leven aflegt. Scholieren maken dan ook vaak gebruik van de mogelijkheid om eindexamens uit eerdere jaren te maken als voorbereiding op hun eindexamens.

Autotheorie-examens[bewerken]

Het CBR verzorgt de theorie-examens voor onder andere automobilisten. Er zijn speciale boekjes in omloop, waar een aantal examens voor de autotheorie in gebundeld zit.