Oetingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oetingen
Deelgemeente in België Vlag van België
Oetingen (België (hoofdbetekenis))
Oetingen
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Gooik Gooik
Coördinaten 50° 46′ NB, 4° 4′ OL
Overig
Postcode Huidige postcode: 1755
Oude postcode: 1551
Detailkaart
Oetingen (Vlaams-Brabant)
Oetingen
Portaal  Portaalicoon   België
Oetingen, Kasteel van Heetvelde

Oetingen is een dorp en deelgemeente van Gooik in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en de geografische streek Pajottenland. Het dorp heeft zijn landelijk karakter vrij goed bewaard, hoewel er de laatste jaren meer en meer bouwprojecten zijn die het landelijke karakter aantasten.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Cultuur[bewerken]

Media[bewerken]

Cinematografie[bewerken]

Het dorp figureerde als het dorp van Kamiel in de film Oesje! uit 1997 van Chris Van den Durpel. Het dorp heette in de film Klapsteke. Uitsluitend de dorpsscènes zijn hier opgenomen. Zoals in de film, waar Kamiel zijn eigendom dreigt te verliezen ten voordele van een projectontwikkelaar, wordt het landelijk karakter van Oetingen vandaag bedreigd door verschillende bouwprojecten.

Evenementen[bewerken]

Foensjenfeesten: Oetingen staat in de deelgemeenten van Gooik bekend om zijn actieve gemeenschap. Dat is onder meer te danken aan de bekende "Foensjenfeesten" die elk jaar het laatste weekend van augustus plaatsvinden. Foensj is het plaatselijk dialect voor 'paddenstoel (afkomstig van het Latijn fungus 'paddenstoel'). Deze feesten worden georganiseerd door de plaatselijke KWB en omvatten voornamelijk sportactiviteiten. Jaarlijks wordt er ook een toernooi voor kleiduifschieten georganiseerd.