Oglala Lakota County

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oglala Lakota County
County in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Locatie van Oglala Lakota County in South Dakota
Situering
Staat South Dakota
Tijdzone Mountain Standard Time (UTC−7)
Coördinaten 43°19'48"NB, 102°33'0"WL
Algemeen
Oppervlakte 5.430 km²
- land 5.423 km²
- water 7 km²
Inwoners (2010) 13.586
(3 inw./km²)
Overig
Zetel geen
FIPS-code 46113
Opgericht 1875
Foto's
Statistieken volkstelling Oglala Lakota County
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Oglala Lakota County, voorheen Shannon County, is een van de 66 county's in de Amerikaanse staat South Dakota. Oglala Lakota County is 5.423 km² groot en ligt in het zuidwesten van de staat tegen de grens met Nebraska. De county heeft geen hoofdplaats; het bestuurscentrum is in Hot Springs in de naburige Fall River County.

Het gebied wordt sinds de 18e en 19e eeuw bewoond door Lakota-indianen. Van 1868 tot 1889 behoorde de county, die in 1875 werd gesticht als Shannon County, tot het Great Sioux Reservation. Sinds 1889 behoort de hele county tot het Pine Ridge Indian Reservation. Op 29 december 1890 greep er het bloedbad van Wounded Knee plaats, een van de laatste gewapende conflicten tussen de Amerikaanse overheid en de indianen. Meer dan 150 Lakota lieten het leven. In 1973 bezetten aanhangers van de American Indian Movement en lokale Sioux Wounded Knee. Na 73 dagen brak het leger de bezetting en werden er 1200 arrestaties verricht.

In 2010 woonden er 13.586 mensen in Oglala Lakota County. De grootste plaats is Pine Ridge, dat 3.308 inwoners telt. Oglala Lakota County heeft – met een per capita inkomen van 8.768 dollar – de armste bevolking van de Verenigde Staten, die bovendien te kampen heeft met verschillende gezondheidsproblemen.

Geschiedenis[bewerken]

Precolumbiaanse periode[bewerken]

Het gebied wordt al enkele duizenden jaren bewoond door mensen. Zo'n 13.000 jaar geleden werd South Dakota bewoond door paleo-indianen geassocieerd met de Cloviscultuur, die joegen op mammoeten, mastodonten, paarden en Amerikaanse kamelen. In het Pine Ridge Indian Reservation zijn sporen gevonden van twee geslachte mammoeten. Toen de megafauna van de laatste ijstijd zo'n 11.000 jaar geleden uitstierf, ging de Cloviscultuur over in de Folsomcultuur. De jager-verzamelaars specialiseerden zich in de jacht op bizons. In het eerste millennium n.Chr. kwamen de prairies en de vallei van de Missouri in het oosten van de staat onder invloed van de culturen uit de Noordoostelijke Woudgebieden, getuige aardewerk, grafheuvels en handelswaar. Het westen behield zijn archaïsche bizoncultuur grotendeels.[1]

De 18e eeuw bracht grote veranderingen. De indianen kwamen in contact met Europeanen, het paard bereikte South Dakota vanuit het Amerikaanse Zuidwesten en vervolgens kregen de indianen vuurwapens in handen. Tegelijkertijd begonnen de Lakota of Sioux, een volk van jagers-verzamelaars uit het huidige Minnesota, aan een westwaartse migratie en expansie. Zij dreven volken die teruggingen op de archaïsche cultuur, zoals de Crow en Cheyenne, verder westwaarts.[1] In de eerste helft van de 19e eeuw werd Oglala Lakota County bewoond door Mnikȟówožu- en Oóhenuŋpa-Lakota. De Oglála-stam, waarnaar de county is vernoemd, leefde verder zuidwaarts, in wat nu West-Nebraska is.

19e eeuw: Amerikaanse kolonisatie en Sioux-oorlogen[bewerken]

Territoriale evolutie van de indianenreservaten in het westen van South Dakota

In 1803 kochten de Verenigde Staten Louisiana (Louisiana Purchase), een gebied van ongeveer 2,1 miljoen km² ten westen van de rivier de Mississippi. Het enorme maar dunbevolkte gebied was van 1803 tot 1821 een territorium met een eigen overheid, achtereenvolgens als het Louisiana-district (1803-1804), het Louisiana-territorium (1804-1812) en het Missouri-territorium (1812-1821). Het werd opnieuw een politieke entiteit toen de federale overheid in 1861 in het resterende, noordelijke gebied het Dakota-territorium stichtte. Op 2 november 1889 werd dit territorium opgeheven en werden North Dakota en South Dakota formeel staten van de Verenigde Staten.

Vanaf de jaren 1830 trokken almaar meer Europese Amerikanen door het territorium. Migranten trokken westwaarts over het Oregon Trail, Mormon Trail en California Trail, die alle drie wat verder zuidwaarts liepen, in Nebraska. In 1848 werd er goud gevonden in Californië, wat grote migraties op gang trok. Om de reizigers een conflictvrije doorgang te bieden, onderhandelde de Amerikaanse overheid met de verschillende indianenvolken in de regio. In het Verdrag van Fort Laramie (1851) werden de territoriale claims van de plaatselijke indianenvolken onderling bevestigd en garandeerden de indianen de veilige doorgang voor kolonisten. De Lakota maakten van de chaotische periode gebruik om hun claims kracht bij te zetten en verwierven zo het monopolie over de Black Hills.

Het verdrag bleek echter onhoudbaar: al snel streden de volken onderling, en de beloofde betalingen van de Amerikaanse overheid bleven uit. Het tweede Verdrag van Fort Laramie (1868) wees de Lakota het Great Sioux Reservation toe. Dat omvatte het westen van de huidige staat South Dakota. De Oglála werden ondergebracht in de Red Cloud Agency, de voorloper van het Pine Ridge-reservaat. Dat verhuisde van het zuidoosten van Wyoming naar het noordwesten van Nebraska, tot het in 1877 gevestigd werd in het huidige Oglala Lakota County. In 1876 echter verbraken de Verenigde Staten het verdrag na veelvuldige conflicten en in 1877 onteigenden ze de volledige Black Hills-regio. In 1889 en 1910 werd het grote reservaat verder opgedeeld, tot er vijf kleinere reservaatgebieden overbleven, waaronder het Pine Ridge Indian Reservation, officieel gesticht in 1889.

Tentenkamp van de Lakota bij Pine Ridge in november 1890
Amerikaanse soldaten begraven de bevroren lichamen van Lakota-indianen gedood bij het bloedbad van Wounded Knee.

Dat de Black Hills onteigend werden, had veel te maken met de Black Hills-expeditie die luitenant-kolonel George Armstrong Custer in 1874 ondernam. Tijdens de expeditie vonden burgers goud, wat een goldrush in gang zette. De kolonisatie versnelde na de voltooiing van de eerste spoorlijnen vanuit het oosten in de jaren 1870. De bevolking van wat later South Dakota zou worden steeg van 4837 in 1860 naar 11.776 in 1870 naar 98.268 in 1880. De eerste county's werden gesticht in het oosten in de jaren 1860; in de jaren 1870 volgde het westen van de staat. In 1875 werd Shannon County gesticht. De county werd vernoemd naar Peter C. Shannon, hogerechter van het territorium, maar kreeg geen eigen bestuur. Het inwonersaantal bleef erg laag.

De aanhoudende schermutselingen en gevechten tussen Amerikaanse troepen enerzijds en indianen van de Lakota, Cheyenne, Arapaho, Kiowa en Comanche anderzijds kwamen bruusk ten einde in 1890. In oktober van dat jaar leerden indianenleiders Kicking Bear en Short Bull hun mensen de Ghost Dance aan, een nieuwe religieuze beweging met een rituele dans die de levenden met de doden zou herenigen, de blanken zou doen verdwijnen en vrede en welvaart zou brengen voor de indianen. De Amerikaanse overheid zag een bedreiging in de beweging, die doorbrak in veel reservaten, en stuurde troepen. In het Pine Ridge-reservaat werd Kicking Bear gearresteerd. Elders werd leider Sitting Bull gearresteerd en gedood bij een schermutseling. Een groep Ghost Dancers werd eind december gevat en verzameld bij Wounded Creek. Toen de soldaten de indianen hun wapens afnamen, zou er een zijn afgegaan, waarna de soldaten massaal begonnen te schieten. Naar schatting 300 indiaanse mannen, vrouwen en kinderen werden gedood bij Wounded Knee Creek. Het allerlaatste gevecht vond de dag erna plaats ten noorden van Pine Ridge. In de Amerikaanse publieke opinie was het neerslaan van de Lakota een goede zaak. Na Wounded Knee werden er verscheidene Medals of Honor uitgereikt aan de soldaten.

20e eeuw[bewerken]

In 1971 richtte de Oglala Sioux Tribe van het Pine Ridge-reservaat Oglala Lakota College op.

In 1973, na decennialange onvrede, borrelde er protest op in het kielzog van de burgerrechtenbeweging. Honderden Oglála-Lakota, militanten van de American Indian Movement (AIM) en sympathisanten bezetten het dorp Wounded Knee en riepen een indianenvrijstaat uit. Het Wounded Knee Incident zorgde voor nationale media-aandacht. De overheid greep in en 71 dagen lang stonden militanten en politietroepen tegenover elkaar in een gewapende standoff, tot het verzet werd gebroken en er 1200 demonstranten werden gearresteerd. De gebeurtenissen inspireerden indianen over het hele land en leidde geleidelijk tot verandering op het reservaat, zoals een herwaardering van inheemse tradities.

Tot 1982 was Shannon County een van laatste twee county's in de Verenigde Staten zonder eigen bestuur. Sindsdien besteedt de county verschillende taken uit aan de naburige Fall River County.

Op 4 november 2014 kozen de inwoners ervoor om de county te hernoemen naar Oglala Lakota County, naar de grootste bevolkingsgroep. Het staatsparlement ratificeerde de beslissing op 5 maart 2015. De gouverneur riep 1 mei 2015 uit als de dag waarop de naamswijziging officieel in voege trad.

Geografie[bewerken]

De county heeft een oppervlakte van 5.430 km², waarvan 7,3 km² water is. Ter vergelijking: Noord-Holland en Zuid-Holland hebben een gezamenlijk landoppervlak van 5.486 km².

Oglala Lakota County heeft zoals veel county's in het westen van de Verenigde Staten een bijna rechthoekige vorm. De county grenst aan Pennington County in het noorden, Jackson en Bennett in het oosten, aan Dawes en Sheridan in Nebraska in het zuiden, aan Fall River in het westen en aan Custer County in het noordwesten.

De county ligt ten zuidoosten van de Black Hills in het zuidwesten van de staat. Oglala Lakota County omvat verschillende ecoregio's, van de droge vlaktes rondom de Black Hills over de badlands en plateaus typisch voor het noordwesten van de Great Plains tot de meer bosrijke Pine Ridge-regio.[2] De county watert grotendeels af naar de White River, een zijrivier van de Missouri. De White River ontspringt in Nebraska en meandert noordoostwaarts door Oglala Lakota County. Het uiterste noordwesten van de county watert af naar de Cheyenne, die de grens vormt met Custer County.

Pine Ridge ligt centraal in het uiterste zuiden van de county en is met 3308 inwoners het grootste dorp. 25 km ten noordwesten van Pine Ridge ligt Oglala, waar 1290 mensen wonen. In het oosten van de county liggen de gehuchten Batesland, Kyle, Manderson-White Horse Creek, Porcupine en Wounded Knee, waarvan Porcupine het grootst is. Zo'n 6000 inwoners wonen verspreid over het resterende platteland, in kleine gemeenschappen of op ranches buiten de door het Census Bureau gedefinieerde plaatsen.

Administratief behoort het hele grondgebied tot het Pine Ridge Indian Reservation, dat ook het zuiden van Jackson County en het noordwesten van Bennett County omvat. Twee stukken land in het noorden worden door de National Park Service beheerd als onderdeel van het Badlands National Park. Slechts een gehucht, Batesland, is geïncorporeerd als town en heeft daardoor enige mate van zelfbestuur.

Demografie[bewerken]

Oglála-Lakota muzikanten uit Red Shirt

Volgens de volkstelling van 2010, de meest recente officiële telling door het United States Census Bureau, woonden er 13.586 personen in Oglala Lakota County.

99,8% van de bewoners is geboren in de Verenigde Staten. De etnische samenstelling was als volgt in 2010:

Volgens schattingen van de American Community Survey spreekt 75% van de bewoners ouder dan 5 jaar enkel Engels thuis. Zo'n 24% spreekt thuis een niet-Indo-Europese taal, zoals het Lakota (Sioux). Naar schatting 90% van die laatste groep beheerst het Engels goed.

Het per capita inkomen bedraagt 8.768 dollar, waarmee Oglala Lakota County de armste county van het land is. 40,7% van de bevolking leeft in armoede.[3]

De bewoners van Oglala Lakota behoren tot de minst gezonde van de Verenigde Staten. Een derde heeft geen ziektekostenverzekering.[4] De county telt veel rokers en obesitaspatiënten en heeft een van de hoogste sterftecijfers.[5] Hoewel de verkoop van alcohol verboden is in het indianenreservaat, lijden veel bewoners aan alcoholisme; ze kopen hun drank in het gehucht Whiteclay aan de andere zijde van de staatsgrens.[6] Nergens in South Dakota zijn er meer patiënten met diabetes (17,3% van de bevolking) en seksueel overdraagbare aandoeningen (2,4%).[4]

Onderwijs[bewerken]

Amerikaanse indianenreservaten ervaren verschillende problemen met onderwijsvoorziening. Vooral de financiering is een obstakel, omdat er geen eigendomsbelastingen geheven mogen worden.[7] Om toch onderwijs aan te bieden, bestaan er voor kleuter-, lagere en secundaire scholen meerdere financieringsmechanismen die resulteren in verschillende schooltypes. Oglala Lakota County heeft 4 types scholen: publieke, private, BIA- en grant-scholen.[8]

  • Grant-scholen worden gefinancierd door het Bureau of Indian Affairs (BIA) en bestuurd door een lokale raad. Het gaat om Little Wound Schools in Kyle, Loneman School in Oglala, Porcupine School in Porcupine en Wounded Knee School in Manderson.
  • BIA-scholen worden op gelijkaardige manier, maar via andere wetgeving, gefinancierd en bestuurd, maar met een grotere rol voor de bestuurders van het indianenreservaat. In Oglala Lakota County gaat het om het Pine Ridge School District met een basisschool en high school in Pine Ridge.[9]
  • Publieke scholen worden betaald en bestuurd door de overheid met het doel onderwijs aan te bieden aan kinderen die anders onvoldoende toegang hebben. Het Oglala Lakota County School District telt vier basisscholen en biedt de mogelijkheid om het middelbaar onderwijs af te maken via afstandsonderwijs.[10]
  • Tot slot zijn er particuliere scholen, zoals de katholieke Red Cloud Indian School, met een basisschool in Porcupine en een basis- en high school bij Pine Ridge.[11] De Lakota Waldorf School is een kleine vrije of steinerschool bij Kyle.

Hoger onderwijs wordt aangeboden door Oglala Lakota College, een community college van en voor de Lakota-indianen. Het college heeft elf leslocaties, waarvan zes in Oglala Lakota County. De administratieve hoofdzetel bevindt zich zo'n 8 km ten zuidwesten van Kyle. De meest gekozen opleiding is Native American Studies.[4] De dichtstbijzijnde universiteit bevindt zich buiten de county, in Rapid City.

Media[bewerken]

In de county verschijnt het weekblad The Lakota Country Times, dat de officiële krant is voor zowel Oglala Lakota als Bennett County. Indian Country Today, de grootste nieuwssite voor inheemse Amerikanen, werd in 1981 in Oglala Lakota County opgericht als het gedrukte weekblad The Lakota Times.

Vanuit Porcupine zendt de radiozender KILI uit, het eerste Amerikaanse radiostation in handen van indianen. De nonprofitzender, die zowel in het Lakota (Sioux) als Engels uitzendt, bedient de Lakota-reservaten Pine Ridge, Cheyenne River en Rosebud. De christelijke zender KJCD-LP is gevestigd in Pine Ridge. The Alleycat, een radiostation uit Chadron (Nebraska), zendt eveneens uit vanuit Pine Ridge, op de roepletters KVAR en KVKR.

Bestuur en politiek[bewerken]

Lokaal bestuur[bewerken]

De county valt volledig binnen de Pine Ridge Indian Reservation, dat de belangrijkste lokale overheidstaken uitvoert. Door de overlap is het countybestuur overbodig voor veel taken die elders wel door county's worden uitgeoefend. De county moet evenwel instaan voor taken die niet aan het reservaat mogen toebehoren, zoals bovenlokale verkiezingen en belastingen om onderwijs te financieren. Door deze situatie – en door de beperkte financiële middelen die een county in indianengebied heeft – is het bestuur slechts minimaal uitgebouwd.

Elke county kiest een raad van 3, 4 of 5 commissarissen. Zij worden per kiesdistrict verkozen voor een termijn van 4 jaar. De huidige commissarissen van Oglala Lakota County zijn Arthur Hopkins, Anna Takes The Shield, Arlin Whirlwindhorse, Wendell Yellow Bull en Lyla Hutchison.

Bovenlokale verkiezingen en politiek[bewerken]

Terwijl de meeste county's in de omgeving overwegend Republikeins stemmen, stemt Oglala Lakota overtuigend Democratisch, een tendens die in de meeste indiaanse plaatsen valt waar te nemen. Sinds 1984 heeft altijd minstens 75% van de kiezers Democratisch gestemd in presidentsverkiezingen. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 en 2008 was Shannon County de meest Democratisch-gezinde county van het land. 85% van de kiezers stemden in 2004 op Kerry en 89% in 2008 op Obama. In 2012 haalde Obama er 86.4% van de stemmen. In 2016 won Hillary Clinton, die bij de voorverkiezing in Oglala Lakota County de duimen moest leggen voor Bernie Sanders, 93,4% van de stemmen. Tijdens de meest recente verkiezingen, de congres- en gouverneursverkiezingen van november 2018, stemde de county overweldigend Democratisch.

Economie[bewerken]

In april 2016 bedroeg de beroepsbevolking 3.453 personen, waarvan zo'n 8% werkloos was.[12] De meeste werknemers zijn actief in de sectoren onderwijs (837 werknemers), overheid (618) en gezondheidszorg en welzijn (524). De meest beoefende beroepscategorieën van inwoners zijn administratieve ondersteuning (443 werknemers), onderwijzend personeel en bibliotheekmedewerkers (381) en horecapersoneel (313).[4] De sectoren met de grootste bruto verkoopopbrengst in 2016 waren retail (52,5 miljoen dollar), diensten (8,3 miljoen dollar) en openbare nutsvoorzieningen (7,3 miljoen dollar).[12]

Volgens het ministerie van Landbouw telde Oglala Lakota County 174 boerderijen in 2012, goed voor 4.456 km² landbouwgebied. Daarvan werd 87% ingezet als weiland. In 2007 hadden landbouwproducten uit de county een marktwaarde van bijna 20 miljoen dollar. Vee was goed voor 73% van alle verkoop. In datzelfde jaar ontvingen boerderijen 1,7 miljoen dollar overheidssteun.[12]

Hoewel de streek rijk is aan toeristische bezienswaardigheden, zoals Badlands National Park, Wind Cave National Park, Mount Rushmore en Crazy Horse Mountain, is er amper toerisme in Oglala Lakota County.[13] Van alle belastbare verkoop uit toerisme in South Dakota, wordt 3,4% gegenereerd in Oglala Lakota County. Trekpleisters zijn het gedenkteken en de begraafplaats van het bloedbad van Wounded Knee en de cultureel-historische centra van het Oglala Lakota College en de Red Cloud Indian School.[12] De twee meest zuidelijke en minst toeristische delen van Badlands National Park, de Stronghold Unit en Palmer Creek Unit, liggen op grondgebied van Oglala Lakota County. Bij het betreden van het park vanuit het zuiden is er een klein bezoekerscentrum, open in de zomermaanden. In het uiterste westen van de county baat Oglala Sioux Tribe een casino en hotel uit, Prairie Winds Casino & Hotel, de enige middelgrote accommodatie in de county.