Ojos de Brujo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ojos de Brujo

Het Spaanse collectief Ojos de Brujo maakt muziek met sterke flamenco- en hiphopinvloeden. Ojos de Brujo betekent zoveel als Ogen van de tovenaar, waarbij de Catalanen (de regio waar deze band vandaan komt) met Brujo een tovenaar bedoelen als een oude wijze man. Ojos de Brujo heeft de stad Barcelona als thuisbasis, vanwaaruit ze veel muziekfestivals bereist.

De muzikanten noemen hun muziek zelf "Jip Jop Flamenkillo" en kan worden geschaard onder het genre Mestizo. Ook punkrock heeft hun stijl beïnvloed. De groep werd opgericht in 1996, toen Gitarist Ramon Giménez samen begon te spelen met experimentele muzikanten als Marina Abad en percussionist Xavi Turull. In 2004 won Ojos de Brujo de BBC Radio 3 World Music Award.

De band werkt samen met veel verschillende artiesten (graffiti, multimedia, ontwerpers, filmers). De acht vaste leden van het muziekcollectief zijn:

  • Marina "La Canillas" Abad (zang)
  • Ramón Giménez (flamencogitaar)
  • Paco Lomeña (flamencogitaar)
  • Javier Martin (basgitaar)
  • Xavi Turull (percussie)
  • Sergio Ramos (percussie)
  • Maxwell Wright (percussie)
  • DJ Panko (deejay en zang)

Ojos de Brujo neemt in 1999 het debuutalbum Vengue (‘de levensenergie’) op en het album verschijnt in 2000. Na het uitkomen van hun tweede album Bari in 2002 gaan de Spanjaarden op tournee. Hierdoor komen de bandleden in aanraking met vele andere wereldartiesten: van de Senegalese groep Daara J, de Cubaanse pianist Roberto Carcasses, tot de hypnotiserende Nitin Sawhney uit Groot-Brittannië. Door deze ontmoetingen doet de band veel muzikale inspiratie op en brengt in 2006 hun derde album Techari uit.

Techari betekent vrijheid. Niet zomaar een term, maar typerend voor de manier waarop Ojos de Brujo muziek uitbrengt. Met een eigen filosofie over teamwork, promotie en het produceren van muziek is de groep onafhankelijk van producers en platenmaatschappijen.

Grote geldbedragen van commerciële bedrijven worden consequent geweigerd. Ojos de Brujo moet het voornamelijk hebben van mond tot mond reclame en websites als myspace. Een filosofie waar de band tot nu toe niet rijk van is geworden, maar die wel zorgt voor een nauwe band met de fans.

Ook trekt de groep veel andere kunstenaars van verschillende disciplines en uit verschillende hoeken van de wereld aan. Zo zorgen multimedia kunstenaars en dansers voor de visuele dimensie van de shows en kwam er bij de cd Techari een boek uit waarin tekeningen van bevriende illustratoren gebundeld werden.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Vengue 2000 -
Barí 2002 -
Remezclas de la Casa 2003 -
Techarí 2006 25-03-2006 63 2
Techarí Live 2007 - Live album
Aocaná 2009 11-04-2009 75 1
Corriente Vital - 10 Años 2010 - verzamel album
(met enkele nieuwe versies van nummers)
Album met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 200 albums
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Techari 2006 08-04-2006 87 5

Nederlandse optredens[bewerken]

Externe links[bewerken]