Okapi Aalstar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crelan Okapi Aalstar
Clubnaam Crelan Okapi Aalstar
Vroegere namen Okapi Aalst, Generali Okapi Aalstar
Opgericht 1949
Plaats Aalst
Stadion Crelan Forum
Capaciteit 2800
Voorzitter Vlag van België Rudy De Hainaut
Coach Vlag van België Tony Van Den Bosch
Sponsor Crelan
Competitie Euromillions Basketball League
Website www.okapiaalstar.be
 
Tenue jersey
Tenue jersey
 
Tenue shorts
Tenue
Portaal  Portaalicoon   Sport
Basketbal

Okapi Aalstar is een basketbalclub uit Aalst die in de Euromillions Basketball League actief is. Aalstar heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1949. De huidige ploeg is een voortzetting van Okapi Aalst, dat failliet ging rond 2002, door wanbeheer van het bestuur dat de ploeg beheerde tot 1999.[bron?] De schuldenberg was danig groot dat de spelers weigerden nog te spelen. Onder leiding van een nieuw bestuur probeerde men de schulden af te lossen en te ordenen.

Geschiedenis[bewerken]

De club werd opgericht in januari 1949 door Piet de Coninck van Royen. De club speelde afwisselend in de verschillende divisies van het basket. De miniemen en cadetten haalden verschillende titels binnen.

Seizoen 2007-2008[bewerken]

Aalstar heeft er een kwakkelseizoen gekruid met hopen blessures op zitten. Toch behalen zij de playoff-gerechtigde zesde plaats. Ze komen uit tegen Oostende, dat gedoodverfd favoriet is. In een best-of-three-kwartfinale verliest BC Oostende aanvankelijk verrassend hun eerste thuiswedstrijd, waardoor Aalstar op een 1-0-voorsprong komt te staan. Oostende, dat in de reguliere competitie 3e eindigde, verliest daarop ook de uitwedstrijd in het Generali Forum, de thuisbasis van Okapi Aalstar. Deze wedstrijd ging de geschiedenis in als een van de meest spannende die er geweest zijn in de Ethias-League, nadat Okapi een hele wedstrijd tot bijna 20 punten voorsprong had, sleepte Oostende nog verlengingen uit de brand. Hierin werden zij verrassend toch nog uitgeschakeld.

De halve finale werd tegen Bree gespeeld, maar hier ging Okapi ten onder, eveneens in twee wedstrijden, aan een superieur Bree, dat het in een best-of-five-finale in drie wedstrijden moest afleggen tegen Spirou Charleroi.

Seizoen 2010-2011[bewerken]

Reguliere competitie[bewerken]

Okapi Aalstar start dit seizoen met een ploeg vol nieuwe gezichten. Maar al gauw blijkt dat de club opnieuw een stap voorwaarts zet met enkele zeer degelijke spelers en een spectaculaire speelstijl. Even dreigt een ernstige blessure van Damon Huffman roet in het eten te gooien, maar dit wordt goed opgevangen door de aanwerving van Alex Ruoff. In sommige voorbeschouwingen op het seizoen wordt Okapi Aalstar als een mogelijke outsider voor de titel naar voor geschoven.

Okapi Aalstar werkt een indrukwekkende heenronde af en blijft lang in het kielzog van titelfavoriet en Euroleague-team Spirou Charleroi. In de terugronde krijgt Okapi Aalstar meer nederlagen te slikken, maar door de uitmuntende eerste seizoenshelft geeft Okapi de tweede plaats in de stand niet meer uit handen. Het trio Copeland, Young en Hilliard ontpopt zich tot smaakmakers in onze competitie.

Play-offs[bewerken]

In de halve finale benut Okapi ten volle het thuisvoordeel om Dexia Mons-Hainaut in drie wedstrijden uit te schakelen. In de finale blijkt regerend landskampioen Charleroi ongenaakbaar. Charleroi heeft in eigen Spiroudôme nog een taaie klant aan Okapi, maar speelt twee dagen nadien in het Generali Forum de Aalstenaars van het parket met een ware "Euroleague-prestatie".

Beker van België[bewerken]

Okapi ontmoet in de kwartfinale Charleroi. In Charleroi lijden de Ajuinen een forse nederlaag. Een uitschakeling lijkt dan ook nabij. Maar in de terugwedstrijd maakt Okapi het de landskampioen knap lastig en strandt het team van coach Dean op enkele punten van een halve finale.

Europese competitie[bewerken]

De tegenvaller van het seizoen 2010-2011 is de vroegtijdige uitschakeling in de voorronde van de FIBA Eurochallenge door het Zweedse Norrköping Dolphins.

2012-2013[bewerken]

Het team van Aalst werkte een mooi parcours af in de EuroChallenge, met o.a. een kwalificatie voor de final 16[1]. Ook kwalificeert het team zich voor de finale van de beker van België door voorbij Kangoeroes Boom en Leuven Bears te gaan.[2] Deze finale wordt in de Lotto Arena afgewerkt en wordt gewonnen na een verlenging door Aalst met 96-89, ondanks een 16-punten achterstand na het derde quarter.

2013-2014[bewerken]

Okapi Aalstar eindigde vijfde, met evenveel punten als Luik, waardoor ze verder doen in de play-offs. De eerste ontmoeting vond plaats tegen Luik, waar bij Luik het thuisvoordeel had. Okapi moest twee keer winnen om naar de volgende ronde door te gaan. De eerste wedstrijd in Luik was een nederlaag, maar de volgende twee wedstrijden won Okapi. Hierna speelde Okapi tegen Mons Hainaut, nu moest ze voor de finale drie keer winnen, met thuisvoordeel voor Mons. De eerste wedstrijd won Okapi, de volgende twee verloor men, en de volgende twee won men opnieuw. In de finale werd in en tegen Oostende pas in de vijfde wedstrijd de duimen gelegd.

2014-2015[bewerken]

Competitie[bewerken]

In dit seizoen start Okapi zeer goed aan het seizoen met zeven zeges op rij. In het midden van het seizoen begon de Aalsterse motor te sputteren, waardoor ze nipt op de vijfde plaats bleven steken. Op het einde van het seizoen zet Okapi nog een knappe reeks neer waardoor het tweede eindigt in de reguliere competitie. In de kwartfinale zetten de Aalstenaars, Luik in drie duels opzij. Hiervoor hebben ze onder andere een verlenging nodig. In de halve finale komt Okapi uit tegen Bergen.

Beker[bewerken]

In de achtste finales won Okapi de heenmatch van in Waregem met meer dan 50 punten verschil. Waardoor ze met één been in de kwartfinales zaten. In de kwartfinale versloegen ze de Leuven Bears, zowel thuis als op verplaatsing. In de halve finale werd echter twee maal verloren van Luik.

Eurochallenge[bewerken]

In de Eurochallenge won Okapi vijf van de zes wedstrijden in groep C, waardoor ze doorstoten de tweede ronde. In deze ronde kan Okap twee van de vijf wedstrijden winnen waardoor ze vierde en laatste eindigen in groep I.

2015-2016[bewerken]

In 2016 krijgt Okapi Aalstar een nieuwe hoofdsponsor: Crelan. Een doel is opnieuw meer Belgen te laten spelen en langere spelers terug te zoeken. In dit seizoen strandde Okapi in de finale tegen Oostende, waardoor het vice-kampioen werd.

Club[bewerken]

Spelerskern 2015-2016[bewerken]

Nr. Naam Lengte Positie Geboren
Vlag van Verenigde Staten 5 Kyan Anderson 1,80 PG 25/03/1992
Vlag van Verenigde Staten 6 John Tofi 2,03 C 01/06/1984
Vlag van Verenigde Staten 7 Jerime Anderson 1,87 G 05/10/1989
Vlag van Verenigde Staten 8 Lee Cummard 2,01 G 31/03/1985
Vlag van België 9 Naim El Kounchar 1,92 G 09/02/1994
Vlag van Verenigde Staten 10 Olivier Troisfontaines 1,94 F 26/10/1989
Vlag van België 12 Thierry Marien 1,97 F 02/10/1992
Vlag van België 13 Vincent Kesteloot 2,02 F 23/03/1995
Vlag van Verenigde Staten 20 Abe Lodwick 2,01 F 04/07/1988
Vlag van Denemarken 21 Jonas Zohore Bergstedt 2,10 F/C 06/07/1991
Vlag van Verenigde StatenVlag van België 25 Ian Hanavan 2,02 F 15/08/1980

Oud-spelers[bewerken]

Bekende oude (top)spelers van Okapi Aalst waren:

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen
  I II III IV V      
2013/14 2         Scooore League
2014/15 3         Scooore League In de reguliere competitie eindigde Okapi Aalstar 2de, maar in de halve finale werden ze door Bergen uitgeschakeld.
2015/16 2         Scooore League In de reguliere competitie derde, maar uiteindelijk geraakt Okapi in de finale, waar het dus tweede werd tegen Oostende.

Erelijst[bewerken]

winnaar (1x): 2012
Finalist (3x): 1964, 1998, 2013
Tweede (2x): 2011, 2014
winnaar (2x): 2012, 2013

Externe link[bewerken]