Naar inhoud springen

Okkupert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Okkupert
Genre Politieke thriller, drama
Speelduur per afl. 45 minuten
Ontwikkelaar Jo Nesbø
Erik Skjoldbjærg
Karianne Lund
Hoofdrollen Ane Dahl Torp
Henrik Mestad
Regie Erik Skjoldbjærg
John Andreas Andersen
Pål Sletaune
Erik Richter Strand
Eva Sørhaug
Scenario Erik Richter Strand
Ina Bruhn
Björn Paqualin
Harald Rosenløw-Eeg
Jan Trygve Røyneland
Montage Sverrir Kristjánsson
Jens Christian Fodstad
Muziek Sivert Høyem
Nicholas Sillitoe
Land van oorsprong Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Zweden Zweden
Taal Noors
Engels
Russisch
Locatie Noorwegen
Productie
Producent Marianne Gray
Gudny Hummelvoll
Uitvoerend
producent
Anni Faurbye Fernandez
Line Winther Skyum Funch
Berna Levin
Jo Nesbø
Ole Søndberg
Productiebedrijf Yellow Bird, TV2 Norge
Distributie Vlag van Nederland / Vlag van België Lumière
Uitzendingen
Start 3 januari 2016
Afleveringen 24
Seizoenen 3
Zender Vlag van Noorwegen TV 2
Vlag van België Canvas
Vlag van Nederland Fox (S1)
Vlag van Nederland NPO 1 Extra (S2)
Streamingdienst Vlag van Nederland NPO Plus (S1, S2)
Vlag van NederlandVlag van België Netflix (S1, S2)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Okkupert (Occupied) is een Noorse politieke thrillerreeks bedacht door Jo Nesbø en geregisseerd door Erik Skjoldbjærg. De reeks ging op 5 oktober 2015 in première op de Noorse televisiezender TV 2. Met een budget van 90 miljoen Noorse kroon was het anno 2015 de duurste Noorse productie tot dan toe. Het eerste seizoen werd vanaf januari 2016 uitgezonden op de Belgische televisiezender Canvas.[1]

De reeks gaat over een fictief scenario waarin Noorwegen zijn olie- en gasproductie heeft stopgezet en Rusland dit heeft overgenomen. Het leven lijkt gewoon door te gaan, maar dat is maar schijn. Geleidelijk wordt Noorwegen een bezet land.

Personage Acteur Noot
Ingrid Bø Veslemøy Mørkrid
Irina Sidorova Ingeborga Dapkūnaitė
Wenche Arnesen Ragnhild Gudbrandsen [2]
Anita Rygg Janne Heltberg
Jesper Berg Henrik Mestad
Hans Martin Djupvik Eldar Skar [3]
Bente Norum Ane Dahl Torp
Hilde Selome Emnetu
Astrid Berg Lisa Loven Kongsli
Ottesen Øystein Røger
Franse eurocommissaris Hippolyte Girardot
Petter Eriksen Daniel Rusten Larsen
Finn Tor Sigbjørnsen
Thomas Eriksen Vegar Hoel
Rudolf Teichmann Filip Peeters
Nikolaj Alexej Manvelov

Seizoen 1 (2015)

[bewerken | brontekst bewerken]
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum NO Datum BE
11
April
Erik SkjoldbjærgJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg4 oktober 20152 januari 2016
De belangrijkste politieke belofte van eerste minister Jesper Berg was de productie van olie en gas stilleggen en overschakelen op thoriumenergie. De Europese Unie protesteert, maar Berg houdt vast aan zijn belofte en houdt vol dat thorium olie zal vervangen. Na een persconferentie wordt hij gekidnapt door de Russen, die op verzoek van de EU de olieproductie in Noorwegen moeten overnemen. Ondertussen moet Bente Norum haar personeel op de hoogte brengen van het feit dat haar restaurant op de rand van het bankroet staat en dat ze hen niet meer kan uitbetalen. 
22
Mei
Erik SkjoldbjærgJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg4 oktober 20152 januari 2016
Tijdens een ceremonie probeert een soldaat de Russische ambassadeur neer te schieten. De Russen zien dit als een oorlogsverklaring en de situatie escaleert. Djupvik, Bergs lijfwacht die de moordpoging heeft kunnen verhinderen, ondervraagt de soldaat en probeert de Russen ervan te overtuigen dat dit een geïsoleerd incident was. Bente krijgt goed nieuws: een Russisch bedrijf wil haar restaurant huren. Ze krijgt hoop voor de toekomst, maar dan wordt een van de Russische gasten aangereden door een auto. 
33
Juni
Erik Richter StrandJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg11 oktober 20159 januari 2016
Jesper Berg wordt onder druk gezet om aan te kondigen wanneer de Russen zullen vertrekken, maar zij willen niet onderhandelen zonder de uitlevering van Elbek, de Tsjetsjeense man die hun landgenoot heeft aangereden. Djupvik wordt aangesteld om de zaak te onderzoeken. Iljas, de zoon van Elbek, bekent de moord, maar Djupvik gelooft hem niet. Even later wordt Elbek dood aangetroffen in zijn cel. Djupvik roept de hulp in van zijn vrouw Hilde, een rechter, om uit te zoeken wat er gebeurd is. Jesper kondigt op televisie aan wanneer de Russen zullen vertrekken. 
44
Juli
Erik Richter StrandJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg18 oktober 20159 januari 2016
Djupvik wordt voltijds ingezet om de veiligheid van Russen in Noorwegen te verzekeren. Een jonge blogger raakt ernstig gewond bij een explosie in een parkeergarage van PST. De aanslag wordt opgeëist door Free Norway, een anti-Russische organisatie, die het restaurant van Bente als volgende doelwit heeft. Ze bedreigen haar echtgenoot, maar hij neemt hen niet serieus en besluit zijn vrouw niet op de hoogte te brengen. Djupvik komt via de Russische inlichtingendiensten te weten wie achter de aanslag bij PST zit: dezelfde soldaat die de Russische ambassadeur heeft proberen neer te schieten. 
55
Augustus
Pål SletauneJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg25 oktober 201516 januari 2016
Jesper Berg komt te weten dat zijn partijleden hem willen afzetten als eerste minister, in een poging zich te distantiëren van de recente gebeurtenissen. Djupvik zet zijn strijd tegen Free Norway voort. Hij komt te weten waar Iljas en Stefan zich bevinden en brengt PST-hoofd Wenche Birkeland op de hoogte. Slaagt hij erin hen te arresteren? Net wanneer Jesper Berg zijn ontslag wil aankondigen, komen er 18 Russen om bij een aanslag op een gascentrale. Bovendien is de belangrijkste gaspijplijn naar Europa beschadigd. Er komt dus nog geen einde aan de Russische aanwezigheid en Jesper blijft voorlopig aan als premier. 
66
September
Pål SletauneJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg1 november 201516 januari 2016
De Noren zijn erin geslaagd de schade aan de pijpleiding te herstellen, maar de Russische bezetting is nog niet voorbij: ze hebben immers geen garantie dat Noorwegen de olieproductie zal hervatten na hun vertrek. Jesper stelt de EU een referendum voor: Europa garandeert de gaslevering, maar dan moet Rusland verplicht worden zich terug te trekken. Zijn vrouw en de partij hebben hun twijfels, maar ze blijven achter Jesper staan. Djupvik doet er alles aan om de dader van de aanslag in Viksund te vinden, maar de inmenging van Wenche bemoeilijkt het onderzoek. 
77
Oktober
Eva SørhaugJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg8 november 201523 januari 2016
De Russen zijn niet van plan Noorwegen te verlaten. Ze versterken zelfs hun militaire aanwezigheid. Steun van de EU voor Noorwegen komt er ook niet. Na een conflict met Wenche wordt Djupvik ontslagen bij PST. Jesper overtuigt hem voor de Russen te werken, zodat hij hen in de gaten kan houden. Thomas vermoedt dat Bente hem bedriegt met Nikolaj en vertrekt met slaande deuren naar zijn werk... 
88
November
Eva SørhaugJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg15 november 201523 januari 2016
Jesper roept de hulp in van de politie om de Russen uit het land te zetten. Djupvik hoopt de eerste minister vrij te krijgen door met de Russen te onderhandelen, maar PST beslist daar anders over. Bente probeert de draad weer op te pikken na de dood van Thomas... 
99
December
John Andreas AndersenJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg22 november 201530 januari 2016
De aanwezigheid van Jesper op hun ambassade zint de Amerikanen niet. Ze zijn bang dat zijn manier van werken de Russen nog meer zal provoceren, maar Jesper kan hen toch overhalen om Sidorova uit te nodigen op de ambassade. Wenche is niet tevreden met de diplomatieke onderhandelingen van Jesper en zet een militaire verzetsactie op poten. Bente heeft het moeilijk om voor de Russen te werken, nu ze weet dat ze haar echtgenoot hebben vermoord. Ze benadert Free Norway en bezorgt hen cruciale informatie over de Russen die leidt tot de ontvoering van Sidorova. 
1010
December deel 2
John Andreas AndersenJo Nesbø, Erik Skjoldbjærg29 november 201530 januari 2016
De Amerikanen willen niet dat Jesper Berg nog langer in hun ambassade verblijft. Jesper probeert hen alsnog aan zijn kant te krijgen tijdens een tv-interview, maar dat heeft niet het gewenste resultaat. Wenche doet er alles aan om de zoektocht naar Sidorova op een verkeerd spoor te zetten, maar dat is buiten Djupvik gerekend. Ondertussen is het conflict geëscaleerd en Sidorova roept de hulp van Djupvik in om de situatie onder controle te krijgen. Free Norway helpt Jesper Berg uit het land, maar ze stellen hem voor een ultimatum: is hij bereid te vechten voor zijn land? 
Het kantoorgebouw van het energiebedrijf Statoil werd in de serie in beeld gebracht als het fictieve kantoor van de eerste minister
Land Distributeur Media Premiere/release datum Opmerking
België Canvas Tv 2 januari 2016[4]
Denemarken DR Tv
Duitsland absolut MEDIEN Dvd 4 december 2015
Finland MTV3 Tv 12 januari 2016
Frankrijk/Duitsland Arte Tv 19 november 2015
Nederland Lumière Dvd 2015
Nederland FOX Tv 25 maart 2016 Seizoen 1
Nederland NPO 1 Extra Tv 12 maart 2020 Seizoen 2
Nederland NPO Plus On-demand 22 november 2019 Seizoen 1, 2[5]
Nederland Netflix On-demand 1 september 2020 Seizoen 1, 2
Noorwegen TV 2 Tv 4 oktober 2015
Noorwegen Nordisk Filmdistribusjon Dvd
Polen Ale Kino+ Tv 2 december 2015
Verenigd Koninkrijk Sky Arts Tv 13 januari 2016[6]
Verenigde Staten Netflix On-demand 20 januari 2016[7]
Zweden SVT Tv
Zwitserland RTS Un Tv 13 november 2015

Alternatieve titels

[bewerken | brontekst bewerken]
Land Titel
Duitsland Occupied - Die Besatzung
Finland Miehitetty
Frankrijk Occupied
Noorwegen Okkupert
Wereldwijd (Engels) Occupied
Zweden Ockuperad / Ockupationen