Oktober 2019

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
oktober
wk ma di wo do vr za zo
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27 
44 28 29 30 31      

Dit artikel geeft een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen per dag in de maand oktober van het jaar 2019.

Gebeurtenissen[bewerken]

Nederlandse Boeren protesteren in Den Haag

 • 1 oktober – Duizenden Nederlandse boeren trekken naar het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen mogelijke nieuwe stikstofmaatregelen en het negatieve beeld dat er volgens hen over de agrarische sector wordt verspreid.

Nieuwe Vlaamse Regering

Johnson presenteert nieuw brexit-plan

Mesaanval in Parijs

 • 3 oktober – Bij een steekpartij op het hoofdcommissariaat van de politie in Parijs vallen vier doden. De dader, een 45-jarige kantoormedewerker, wordt hierna doodgeschoten.

Noodtoestand in Ecuador

 • 3 oktober – In Ecuador wordt de noodtoestand afgekondigt door president Moreno, nadat in het hele land protesten uitbreken als gevolg van de maatregel om de subsidie op brandstof af te schaffen. De maatregel was bedoelt om te voldoen aan de eisen die het IMF had opgelegd om in aanmerking te komen voor de lening die eerder in maart was overeengekomen.

Amerikaanse troepen weg uit Noord-Syrië

 • 7 oktober – Na een telefonisch overleg met de Turkse president Erdoğan kondigt president Trump aan dat de Amerikaanse troepen definitief worden teruggetrokken uit Rojava, een autonome Koerdische regio in Noord-Syrië.

Turks leger valt Noordoost-Syrië binnen

 • 9 oktober – De Turkse president Erdoğan begint een militair offensief tegen de YPG in Rojava onder de naam "Operatie Vredeslente".

Doden in Halle bij mislukte aanslag

Erdogan dreigt Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen

 • 10 oktober – De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dreigt miljoenen Syrische vluchtelingen in Turkije naar Europa te sturen als de EU de Turkse inval in het noordoosten van Syrië behandelt als een invasie of bezetting.

Roemeense regering valt

 • 10 oktober – In Roemenië valt de minderheidsregering van de PSD onder leiding van Viorica Dăncilă door een motie van wantrouwen die gesteunde werd door de grote oppositiepartijen, de voormalige regeringspartner ALDE en door de PSD afsplitsing ProRomania.

Eliud Kipchoge rent de marathon onder de twee uur

 • 12 oktober – Eliud Kipchoge rent in Wenen als eerste mens de marathon afstand onder de twee uur in een tijd van 1:59:40.

Tyfoon Hagibis

 • 12 oktober – Taifoen Hagibis raast over het Japanse eiland Honshu ten zuiden van Tokio. Er vallen meer dan zeventig doden en het regenrecord van 2011 werd gebroken.

Koerdische YPG sluit een deal met het Syrische leger

 • 14 oktober – Het Koerdische YPG sluit een deal met het Syrische leger waarin zij het bewind in de grotere steden die onder hun bewindt stonden overdraagt aan het Syrische leger in de strijd tegen de Turkse inval. De EU veroordeelt de Turkse inval en stopt wapenleveranties aan Turkije.

Boerenprotest in Groningen loopt uit de hand

 • 14 oktober – Na het landelijke boerenprotest in Den Haag van 1 oktober volgde protesten bij de verschillende provinciehuizen om de stikstofmaatregelen van tafel te krijgen. Drenthe, Overijssel en Gelderland gingen overstag en een dag eerder was dit al gelukt in de Provincie Friesland. In Groningen liep het uit op een opstootje en vernielingen maar daar werden de maatregelen werden niet opgeschort.

Gezin ontdekt in kelder van boerderij in Ruinerwold

 • 14 oktober – De politie valt een boerderij in het Drentse Ruinerwold binnen en vindt een gezin dat negen jaar lang in de kelder van de boerderij heeft geleefd. Het gezin, bestaande uit zes mensen tussen de 18 en 25 jaar, zou daar leven vanwege het 'einde der tijden'.

Overleden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de Lijst van personen overleden in oktober 2019