Olaf Schuiling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olaf Schuiling
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Roelof Dirk Schuiling
Geboortedatum 26 februari 1932
Geboorteplaats Arnhem
Overlijdensdatum 19 december 2021
Overlijdensplaats Bilthoven
Werkzaamheden
Vakgebied geochemie en experimentele petrologie
Universiteit Technische Universiteit Delft
Universiteit Utrecht
Soort hoogleraar emeritus hoogleraar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Roelof Dirk (Olaf) Schuiling (Arnhem, 26 februari 1932Bilthoven, 19 december 2021) was een Nederlands hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en aan de Universiteit Utrecht. Tevens was hij geoloog en petroloog.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Prof. dr. Schuiling werd in 1932 geboren als een zoon van Dirk Schuiling (1882-1966) en van Tonia Hendrika Verkuijl (1898-1984). Na de middelbare school studeerde hij petrologie aan de universiteit. In 1961 promoveerde hij tot doctor. Hij begon zijn carrière als geoloog. Nadien was Schuiling werkzaam als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens was hij een jaar werkzaam als NAVO research fellow aan de Princeton-universiteit. In 1972 werd Schuiling benoemd tot hoogleraar geochemie en experimentele petrologie aan de Universiteit van Utrecht, een positie die hij tot 1997 vervulde. Daarna was hij tot 2003 parttime hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Eveneens doceerde hij bij UNESCO.

Schuilings voorstel met mineraal olivijn opname van het broeikasgas CO2[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook: CO2-opvang met olivijn.

Prof. dr. Schuiling is geestelijk vader van het idee om met het mineraal olivijn een groot deel van het broeikasgas CO2 uit de atmosfeer op te laten nemen. Dit in navolging van Seifritz, die de eerste publicatie over actieve CO2 vastlegging met mineralen verricht had[1] . Olivijn (magnesiumijzersilicaat) is een veel voorkomend mineraal welke gemalen en verspreid over het land reageert met water en CO2. Daardoor ontstaat bicarbonaat dat in water oplost en met het water naar zee afvloeit. In zee slaat het dan neer als kalksteen. Ook vergroot het opgeloste magnesiumijzersilicaat de CO2 opname extra door een toename van de groei van kiezelwieren, welke neerslaan als koraal[2].

Virgin Earth Challenge[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee om met olivijn klimaatverandering tegen te gaan is ook ingezonden voor de Virgin Earth Challenge. Hier is het een van de 11 finalisten. Er is nog altijd geen duidelijkheid over de 3 winnaars.

Schuiling voorstel de Nederlandse kuststreek op te hogen door de injectie van zwavelzuur in de kalklaag[bewerken | brontekst bewerken]

Eerder baarde prof. dr. Schuiling opzien door zijn voorstel de Nederlandse kuststreek op te hogen door in de kalklaag zwavelzuur te injecteren. De calciumcarbonaat in de laag gelegen kalklaag reageert daardoor tot het volumineuzere CaSO4 (gips). In 1998 heeft de Utrechtse faculteit daartoe een zeer beperkte proef verricht bij 't Rooth bij Maastricht[3].

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn vele wetenschappelijke publicaties verscheen op 16 juni 2017 zijn boek 'Olivijn, steen der wijzen' waarin hij praktische toepassingen biedt voor het gebruik van olivijn.