Olaf Stuger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olaf Stuger
Stuger 2.png
Algemene informatie
Volledige naam Olaf Frederik Stuger
Geboren 3 mei 1969
Partij D66 (jaren '90)
VVD
Lijst Pim Fortuyn
PVV
Titulatuur drs.
Politieke functies
2002-2003 Lid Tweede Kamer
2006 Lid Tweede Kamer
2014-2019 Lid Europees Parlement
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Olaf Frederik Stuger (Driebergen, 3 mei 1969) is een Nederlands politicus. Hij werd in 2014 verkozen tot lid van het Europees Parlement.

Biografie[bewerken]

Voordat hij zich aansloot bij de LPF was Stuger in de jaren '90 lid van D66 en vervolgens de VVD. Hij was tot zijn Kamerwerk werkzaam als commercieel manager in de automatiseringsbranche. In 2003 werd Stuger partner bij het lobbykantoor Smeets, Stuger & De Vries dat zowel in Den Haag als Brussel actief is. Op 27 juni 2013 richtte hij samen met Jurgen de Vries en oud-Kamerlid Bruno Braakhuis de stichting Bond voor Belastingbetalers op, die als oogmerk doelmatigheid, transparantie en verantwoording van zowel belastinginning als uitgaven van belastinggeld heeft.

Politieke carrière[bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 werd Stuger als 21e kandidaat gekozen in de Tweede Kamer namens de Lijst Pim Fortuyn. Samen met zijn fractiegenoot Joost Eerdmans diende hij een initiatiefvoorstel in over het invoeren van een minimumstraf voor bepaalde geweldsdelicten. Daarnaast pleitte Stuger voor een levenslange gevangenisstraf voor kinderverkrachters en kindermoordenaars.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 stond Stuger tiende op de lijst van de LPF, te laag om herkozen te worden. Stuger werd op 21 september 2006 alsnog beëdigd als Tweede Kamerlid. Hij nam de zetel over die door het vertrek van Gerard van As op 12 september 2006 was vrijgekomen. Inmiddels was hij tot lijsttrekker gekozen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006. Hiervoor zegde hij zijn baan op[1], maar de Lijst Vijf Fortuyn, zoals de lijst toen heette, behaalde geen zetels meer.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2014 werd Stuger namens de PVV verkozen tot lid van het Europees Parlement.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2019 stond Stuger op de tweede plaats van de kandidatenlijst van de PVV, wat niet voldoende was om herkozen te worden.

Persoonlijk[bewerken]

Stuger is getrouwd, woont in Bussum en heeft drie kinderen.

Externe links[bewerken]