Olcay Gulsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Olcay Gulsen
Olcay Gulsen in 2014
Olcay Gulsen in 2014
Geboren 20 juli 1980, Waalwijk
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep modeontwerpster, ondernemer
Label Supertrash, SuperTrash girls, ST.Girls, ST, ST.studio
Website
Portaal  Portaalicoon   Mode

Olcay Gulsen (Waalwijk, 20 juli 1980) is een Nederlandse modeontwerpster, mediapersoonlijkheid, ondernemer en eigenaar van het bedrijf 2Stepzahead met de kledingmerken Supertrash, SuperTrash girls, ST.Girls, ST, ST.studio.

Biografie[bewerken]

Gulsen werd geboren in Waalwijk en komt uit een gezin met vier zussen en een broer. Haar ouders zijn Koerdisch-Armeens en komen uit Turkije.[1] Haar vader had schizofrenie en was gewelddadig, waardoor ze een angstige jeugd doormaakte. Zij doorliep achtereenvolgens de Mavo, de Havo en behaalde het VWO-diploma. Na een studie Personeel en Arbeid aan de Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch[2] verhuisde zij naar Amsterdam om als stewardess bij luchtvaartbedrijf Transavia in dienst te treden, werk dat zij enkele maanden volhield.
In 2002 begon zij op haar eenentwintigste een wervings- en selectiebedrijf voor de kledingbranche: Chill Agency. Zij begon met het importeren van kleding van merken als Criminal en 5th Avenue onder de bedrijfsnaam 2Stepzahead. Tijdens een modeweek ontmoette zij de eigenaar van het kledingmerk Supertrash en startte een coöperatie. In 2009 nam Gulsen Supertrash over.[3] Het merk, omgedoopt tot SuperTrash, werd daarna uitgebreid en sinds 2010 wordt de kleding in vierentwintig landen verkocht.

Van elektronicaconcern Philips nam Gulsen in 2009 het aanbod aan het gezicht te worden van een nieuwe campagne.[4]

In 2010 richtte zij een eigen stichting op, Jay4chance, waarmee zij jonge ondernemers wilde helpen.

In 2016 trok zij zich terug uit de directie van SuperTrash en ging verder met het door haar opgerichte modemerk: ST.Studio. Dit merk was echter verliesgevend.[5] Volgens Gulsen was de organisatiestructuur en werkwijze te traditioneel voor zo’n jong en modern bedrijf. Zij voerde in de organisatiestructuur de nodige wijzigingen door.

In 2017 kwam het bedrijf, naar Gulsens eigen zeggen, door haar eigenzinnige en solistische werkwijze in financiële problemen. Met een kapitaalinjectie van enkele miljoenen euro's werd het bedrijf gered.[6] Tevens was Gulsen dit jaar te zien in het RTL 4 programma Een Goed Stel Hersens.

Gulsen was verliezend finalist in het seizoen 2018 van Wie is de Mol?.

Onderscheidingen[bewerken]

 • 2008: Jackie Magazine - Modeondernemer van het jaar
 • 2010: Amsterdam Business Award[7]
 • 2010: Marie Claire Prix de la Mode - Beste mode-ondernemer van 2010[8]

Samenwerkingen[bewerken]

 • 2009: Olcay wordt het gezicht van het nieuwe Philips Senseo-koffiezetapparaat[9]
 • 2010: SuperTrash maakt een Special Edition Dutch Dress voor Bavaria[10]
 • 2010: Olcay wordt het gezicht van Samsung[11]
 • 2012: SuperTrash maakt een Europees Kampioensjurk voor Albert Heijn[12]
 • 2013: SuperTrash maakt een jurk om de 25e verjaardag van Disneyland Paris te vieren[13]
 • 2013: Olcay wordt ambassadeur voor de eerste Global Kids Fashion Week in Londen[14]
 • 2013: Olcay wordt ambassadeur voor de internationale stichting Challenge Day zonder winstoogmerk[15]

In de media[bewerken]

In 2013 werd zij jurylid in het TLC-programma Ultimate Shopper.[16]
Sinds 5 juni 2014 is zij een van de vaste, afwisselende deskundigen op het gebied van lifestyle bij het entertainmentprogramma RTL Boulevard.
Het werd op 11 november 2017 bekend dat Olcay Gulsen deelneemster is aan Wie is de Mol? 2018. In dit seizoen behaalde ze de finale, die ze verloor van Ruben Hein. In dat jaar was Jan Versteegh de mol.

Hoewel Gulsen in 2014 aankondigde eind van dat jaar haar biografie uit te brengen, kwam die pas in 2018 uit.[17]

Privé[bewerken]

Gulsen woont afwisselend in Amsterdam en Londen. Ze heeft enkele jaren een relatie gehad met voetballer Edgar Davids.[18]

Trivia[bewerken]

 • Het Nederlandse magazine Jackie verkoos haar in 2008 tot 'modeontwerper van het jaar' en een jaar later selecteerde het weekblad Quote haar als een van de dertig meest succesvolle vrouwen van Nederland.
 • In het BNN-programma 'Werk aan de winkel' tovert Olcay een slechtlopende zaak om in een succesvolle onderneming door gebruik te maken van haar zakenervaring en moderne kijk op ondernemen.
 • op internetfora is Gulsen onderwerp van controverse in de animositeit tussen Turken en Koerden. Zelf kiest ze ervoor zich te distantiëren van haar Turkse achtergrond en haar naam niet op Turkse wijze te spellen.

Externe links[bewerken]