Olcay Gulsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olcay Gulsen
Olcay Gulsen in 2014
Olcay Gulsen in 2014
Geboren 20 juli 1980, Waalwijk
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep modeontwerpster, ondernemer
Label SuperTrash, SuperTrash girls, ST.Girls, ST, ST.studio
Portaal:  Mode

Olcay Gulsen (Waalwijk, 20 juli 1980) is een Nederlandse modeontwerpster, mediapersoonlijkheid en ondernemer.

Biografie[bewerken]

Gulsen werd geboren in Waalwijk en komt uit een gezin met vier zussen en een broer. Haar ouders zijn Koerdisch-Armeens en komen uit Turkije.[1] Haar vader had schizofrenie en was gewelddadig, waardoor ze een angstige jeugd doormaakte. Zij doorliep achtereenvolgens de mavo, de havo en behaalde het vwo-diploma. Na een studie Personeel en Arbeid aan de Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch[2] verhuisde zij naar Amsterdam om als stewardess bij luchtvaartbedrijf Transavia in dienst te treden, werk dat zij enkele maanden volhield.

In 2002 begon zij op haar eenentwintigste een wervings- en selectiebedrijf voor de kledingbranche: Chill Agency. Gulsen begon met het importeren van kleding van merken als Criminal en 5th Avenue onder de bedrijfsnaam 2Stepzahead. Naar eigen zeggen ontmoette ze in 2004 tijdens een modeweek de eigenaar van het kledingmerk SuperTrash en startte een coöperatie. In 2009 zou Gulsen SuperTrash overgenomen hebben.[3] Van het merk zijn echter geen gegevens voor 2009 bekend en ook de vorige eigenaar is nooit achterhaald.[4] Het merk, omgedoopt tot SuperTrash, werd daarna uitgebreid en sinds 2010 wordt de kleding in vierentwintig landen verkocht.

Van elektronicaconcern Philips nam Gulsen in 2009 het aanbod aan het gezicht te worden van een nieuwe campagne.[5]

In 2010 richtte zij een eigen stichting op, Jay4chance, waarmee zij jonge ondernemers wilde helpen.

In 2016 trok zij zich terug uit de directie van SuperTrash en ging verder met het door haar opgerichte modemerk: ST.Studio. Dit merk was echter verliesgevend.[6] Volgens Gulsen was de organisatiestructuur en werkwijze te traditioneel voor zo'n jong en modern bedrijf. Zij voerde in de organisatiestructuur de nodige wijzigingen door.

In 2017 kwam het bedrijf, naar Gulsens eigen zeggen, door haar eigenzinnige en solistische werkwijze in financiële problemen. Met een kapitaalinjectie van enkele miljoenen euro's werd het bedrijf gered.[6] In februari 2018 trok ze zich terug als CEO maar bleef wel aan het bedrijf verbonden. In maart 2018 gingen alle bedrijfsonderdelen failliet.[7] Ironisch genoeg publiceerde zij kort voor het faillisement een boek met als titel Super Olcay: Hoe je met lef van niets naar de top komt.[8]

Onderscheidingen[bewerken]

 • 2008: Jackie Magazine - Modeondernemer van het jaar
 • 2010: Amsterdam Business Award[9]
 • 2010: Marie Claire Prix de la Mode - Beste mode-ondernemer van 2010[10]

Samenwerkingen[bewerken]

 • 2009: Gulsen wordt het gezicht van het nieuwe Philips Senseo-koffiezetapparaat[11]
 • 2010: SuperTrash maakt een Special Edition Dutch Dress voor Bavaria[12]
 • 2010: Gulsen wordt het gezicht van Samsung[13]
 • 2012: SuperTrash maakt een Europees Kampioensjurk voor Albert Heijn
 • 2013: SuperTrash maakt een jurk om de 25e verjaardag van Disneyland Paris te vieren
 • 2013: Gulsen wordt ambassadeur voor de eerste Global Kids Fashion Week in Londen
 • 2013: Gulsen wordt ambassadeur voor de internationale stichting Challenge Day zonder winstoogmerk

In de media[bewerken]

In 2013 werd zij jurylid in het TLC-programma Ultimate Shopper.[14] In juni 2014 werd zij een van de vaste, afwisselende deskundigen op het gebied van lifestyle in het amusementsprogramma RTL Boulevard. In 2017 was Gulsen te zien in de programma's Een goed stel hersens en Celebrity Stand-Up. Ze nam in 2018 deel aan het programma Wie is de Mol? en behaalde daarin de finale, die ze verloor van Ruben Hein. Daarnaast presenteert ze sinds juni 2018 het online programma Temptation Gossip.

Hoewel Gulsen in 2014 aankondigde eind van dat jaar haar biografie uit te brengen, kwam die pas in 2018 uit.[15]

Sinds 2018 neemt Gulsen deel aan het televisieprogramma Beter Laat Dan Nooit, samen met Gerard Cox, Peter Faber, Barrie Stevens, Willibrord Frequin. Hiermee verving zij Jamai Loman, die dit programma eigenlijk zou presenteren maar moest afzeggen vanwege nierproblemen. In deze serie gaan de vier televisiecoryfeeën, die inmiddels allemaal op leeftijd zijn, gedurende een maand samen op reis. Gulsen reist met de heren mee en begeleidt hen tijdens hun bijzondere roadtrip. De heren reizen zonder luxe naar verschillende bestemmingen. Daar doen ze nieuwe culturen ervaren en moeten ze uitdagingen voltooien.

Privé[bewerken]

Gulsen woont afwisselend in Amsterdam en Londen. Ze heeft enkele jaren een relatie gehad met voetballer Edgar Davids.[16]

Trivia[bewerken]

 • Het Nederlandse tijdschrift Jackie verkoos Gulsen in 2008 tot 'modeontwerper van het jaar' en een jaar later selecteerde het weekblad Quote haar als een van de dertig succesvolste vrouwen van Nederland.
 • In het BNN-programma Werk aan de winkel toverde Gulsen een slechtlopende zaak om in een succesvolle onderneming door gebruik te maken van haar zakenervaring en moderne kijk op ondernemen.
 • Op internetfora was Gulsen onderwerp van controverse in de animositeit tussen Turken en Koerden. Zelf kiest ze ervoor zich te distantiëren van haar Turkse achtergrond en haar naam niet op Turkse wijze te spellen.[bron?]

Externe links[bewerken]