Old Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Old Amsterdam
Old Amsterdam
Herkomst Vlag van Nederland Nederland
Vetgehalte 48
Vorm wiel
Gewicht 11 kg
Oorsprong gepasteuriseerde koemelk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Old Amsterdam is een merk voor Goudse kaas van Westland Kaasspecialiteiten B.V. uit Huizen. Het merk bestaat sinds 1985.

De televisiereclames van de firma, waarbij in oude filmpjes de naam Old Amsterdam in het straatbeeld geplaatst is, moeten een sfeer rond het merk creëren van ouderwetse kwaliteit. De kaas komt echter niet uit Amsterdam en of het hier echt om oude kaas gaat (kaas van ongeveer één jaar oud), wordt door professionals betwijfeld.[1]. De firma Westland heeft verklaard dat Old Amsterdam 8 maanden gerijpt wordt.[2]

Old Amsterdam wordt wereldwijd geëxporteerd.[3] Het bedrijf Westland is gespecialiseerd in de verkoop van kaas onder merknaam, zo is ook Maaslander een merk van het bedrijf.

Imitatie en merkinbreuk[bewerken | brontekst bewerken]

De Old Amsterdamkaas kwam in februari 2008 opvallend in het nieuws omdat er imitatie-Old Amsterdam in omloop was. Het was de eerste maal dat een kaasmerk geïmiteerd werd.[4] Op de namaak-kazen werd beslag gelegd en tegen de verkopers werd een rechtszaak aangespannen.

Naast namaak-kazen zijn er ook kazen die (vermeend) inbreuk maken op de merkrechten van Westland zonder een exacte kopie van de kaassoort te zijn. In november 2009 speelde een rechtszaak tussen kaashandel Den Dekker en Westland. Den Dekker verkocht kazen met een zwarte korst onder de naam Oud Amsterdam, volgens Westland Kaasspecialisten een inbreuk op het merk Old Amsterdam. Op het verweer van Den Dekker dat het gewoon een soortnaam (Amsterdammer kaas) en type aanduiding (oude kaas) betrof betoogde Westland dat Old Amsterdam een merknaam is en geen echte Amsterdammer kaas maar Goudse kaas.[5] De rechter besloot op 1 december 2009 dat de redenering van Den Dekker geen steek hield, omdat de aanduiding 'Amsterdammer kaas', anders dan 'Goudse' of 'Edammer kaas', krachtens de nu geldende warenwettelijke regeling een soortnaamaanduiding is die niet meer gebruikt wordt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]