Oldham Athletic AFC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
mooi boy united
Boundary Park.jpg
Naam Oldham Athletic Association Football Club
Bijnaam The Latics
Opgericht 1895
Stadion Boundary Park
Royton Oldham
Capaciteit 13 624
Voorzitter Vlag van Engeland Simon Corney
Trainer Vlag van Engeland Lee Johnson
Competitie League One
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
geldig voor 2010/2011
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Oldham Athletic is een Engelse voetbalclub.

Na de stichting in 1895 werd de eerste jaren in competities in Manchester gespeeld tot ze in 1907 in de liga stapten. In hun eerste seizoen behaalden ze een 3de plaats. De club kon al snel doorstijgen naar de eerste klasse en tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog behaalden ze hun beste resultaat, 2de na Everton. Door de oorlog werd het voetbal enkele jaren stilgelegd, toen de competitie hervatte in 1919 waren de meeste spelers met voetbalpensioen of gesneuveld in de oorlog. Ze konden nog enkele jaren de degradatie afwenden maar gingen dan onverbiddelijk naar 2de klasse in 1923, het zou 68 jaar duren vooraleer ze zouden terugkeren.

Tot 1935 konden ze stand houden in 2de klasse maar degradeerden dan naar 3de. Ook de Tweede Wereldoorlog had een slecht effect op de club die slechte resultaten boekte. In de jaren '60 had de club even een opflakkering en keerde terug naar 3de maar in 1970 speelde de club weer in 4de en stond voor een slechte financiële situatie.

Jimmy Frizzell werd speler-trainer en zorgde voor een ommekeer. In 1974 speelden ze voor het eerst in 20 jaar weer in 2de. Frizzell bleef trainer tot 1982.

In het seizoen 1989-1990 wist Oldham door te dringen tot de finale van de strijd om de Football League Cup. In de eindstrijd ging de ploeg met 1-0 onderuit tegen titelhouder Nottingham Forest.

In 1991 promoveerde de club naar 1ste klasse en speelde zo in het allereerste seizoen van de Premier League. In 1994 degradeerde de club opnieuw, drie jaar later belandden ze voor het eerst sinds 23 jaar weer in 3de.

Momenteel speelt de club in de League One, of 3de klasse.

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de lijst van spelers van Oldham Athletic AFC voor een opsomming van spelers die voor de club spelen of hebben gespeeld.

Externe links[bewerken]