Naar inhoud springen

Oldtimer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Oldtimer (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Oldtimer.
Oldtimer van Ford
Oldtimer van Zenith
Ruilmarkt van antieke automobielen in het Autotron van 1979
Bioscoopjournaal uit 1954. Auto-gala met 34 oude auto's te Alkmaar. O.a een Danacq uit 1904, een Spyker uit 1905, een Unic uit 1913 en een Decauville uit 1899 die de Prix d'Elegance wint.
Bioscoopjournaal uit april 1971. Veiling van oldtimers. O.a. een Swift uit 1920, een Morgan driewieler uit 1935, een Hispano Suiza uit 1927 en een Rolls Royce uit 1927.

Een oldtimer is een voertuig waarvan het model al lange tijd niet meer gefabriceerd wordt.

Bij een auto spreekt men doorgaans van oldtimer als deze periode meer dan 30 jaar is. Ook voor andere voertuigen, zoals een bromfiets of een motorfiets rekent men een periode van meer dan 30 jaar.

Speciale regelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor dit soort voertuigen gelden speciale regelingen, zoals vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, vrijstelling van technische keuring en aparte goedkopere oldtimer-verzekeringen.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland geldt belastingvrijstelling voor voertuigen die ouder zijn dan 40 jaar.[1] Voor jongere voertuigen geldt in bepaalde gevallen een overgangsregeling. Het kabinet Rutte II heeft de belastingvrijstelling per 1/1/2014 ´om milieuredenen´ laten vervallen.

De Algemene Periodieke Keuring (APK) voor voertuigen ouder dan 30 jaar hoeft slechts eens in de twee jaar plaats te vinden, de keuringsplicht van voertuigen met een ingebruikstelling voor 1960 is geheel vervallen.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België kan men, voor auto's ouder dan 25 jaar en motorfietsen ouder dan 30 jaar, speciale oldtimerkentekens verkrijgen (beginnend met de letter "O"). Tot juni 2013 bleef het gebruik van een oldtimer met O-plaat verplicht beperkt tot proefritten binnen een straal van 25 kilometer, tussen zonsopgang en –ondergang en in het kader van een toegelaten manifestatie of om zich naar de toegelaten manifestatie te begeven.

Sinds juli 2013 mogen oldtimers dag en nacht rijden. Dit hoeft niet langer binnen de context van een behoorlijk toegelaten manifestatie te zijn. Voertuigen met O-plaat zijn ook vrijgesteld van de periodieke technische keuring.

Sinds 1 juli 2013 is een old-timer uitgesloten van volgend gebruik:

  • Commercieel gebruik: elk gebruik dat bedoeld is voor of gericht is op zakelijk of persoonlijk financieel gewin;
  • Professioneel gebruik: elk gebruik ten behoeve van de beroepsuitoefening of de bedrijfsvoering;
  • Woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer;
  • Bezoldigd vervoer en met bezoldigd vervoer van personen gelijkgesteld gratis vervoer;
  • Gebruik als werktuig of werkmiddel, alsook voor interventieopdrachten.

Voor voertuigen uitgerust met rupsbanden wordt het gebruik beperkt tot oldtimermanifestaties en proefritten binnen een straal van 3 km vanaf de stallingsplaats van het voertuig.[2]

Leeftijd wordt opgetrokken naar 30 jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Ten laatste eind 2017 wordt de oldtimerleeftijd voor auto's opgetrokken tot 30 jaar.[3] Dit door het omzetten van een Europese richtlijn naar wet. Die stipuleert niet alleen dat een auto minstens die leeftijd dient te hebben, maar ook dat de voertuigen in een originele staat moeten zijn (zonder grote aanpassingen) en niet langer in productie mogen zijn. De regering heeft de mogelijkheid om de nieuwe regelgeving eerder in te voeren, maar niet later dan begin 2018. Er komt een overgangsregeling voor oldtimers die op het ogenblik van de omschakeling al 25 jaar oud zijn.

Strengere regels in Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen waren oldtimers gedurende een lange tijd vrijgesteld van de periodieke keuring. In 2018 bracht de wetgever daar verandering in. Afhankelijk van de leeftijd van het voertuig zal de oldtimer jaarlijks, tweejaarlijks of vijfjaarlijks een periodieke keuring moeten ondergaan. Er geldt wel een overgangsregeling: zo moet de eerste periodieke keuring pas in 2019 of 2020 gebeuren, afhankelijk van de leeftijd van de oldtimer.[4]

Federaties[bewerken | brontekst bewerken]

Eigenaars van een oldtimer of klassieke automobielen, motoren, of bromfietsen kunnen zich aansluiten bij een oldtimerclub, om in clubverband deel te nemen aan oldtimerritten, rally's, bijeenkomsten of clubtaxaties.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende oldtimerclubs in Nederland zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs).

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België zijn de meeste oldtimerclubs aangesloten bij de overkoepelende organisatie BEHVA (Belgian Historic Vehicle Association),

tot 2020 bekend als BFOV-FBVA (Belgische Federatie voor Oude Voertuigen - Fédération Belge des Véhicules Anciens).

Klassieke motorfietsen[bewerken | brontekst bewerken]

Showroom van een handel in antieke motorfietsen

Vanaf circa 30 jaar valt een motor in die categorie. Motoren vanaf 40 jaar hebben in Nederland vrijstelling van motorrijtuigenbelasting. Vaak gaat het om machines voor op de weg, maar ook zijn er liefhebbers van klassieke wegracemotoren waar vaak nog mee geracet wordt. Een enkele keer kom je een oude crossmotor tegen. De zogenaamde jonge oldtimers (classics) worden vaak nog dagelijks gebruikt. Dat kan ook, want er is een levendige handel in onderdelen. Voor machines van voor de oorlog kan dat lastig zijn. Dat neemt niet weg dat er talloze prestatieritten zijn waar men aan de start komt met klassieke motoren. Daarnaast zijn er onderdelen- en ruilbeurzen en bestaan er ook handelaren die zich specialiseren in klassieke motorfietsen. De oldtimer rijders vormen een subcultuur binnen de motorrijderswereld. Op allerlei grote en kleine beurzen ontmoet men elkaar, evenals via internet natuurlijk. De bereidwilligheid om elkaar te helpen is enorm. Als er maar over oude motoren gepraat kan worden en gesleuteld!

Classificatie van motorfietsen[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelse Vintage Motor Cycle Club hanteert een internationaal gebruikte classificatie van oldtimer-motorfietsen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]