Olduvaikloof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Olduvaikloof
Plaats in Tanzania Vlag van Tanzania
Olduvaikloof
Olduvaikloof
Coördinaten 2° 59′ ZB, 35° 21′ OL
Foto's
Olduvaikloof, december 2009
Olduvaikloof, december 2009
de Olduvaikloof vanuit de ruimte
de Olduvaikloof vanuit de ruimte
Portaal  Portaalicoon   Afrika

De Olduvaikloof, Oldupaikloof of Oldowaykloof is een ravijn met steile wanden en wordt gewoonlijk de "wieg van de mensheid" genoemd. Het 50 kilometer lange ravijn ligt in het oostelijke deel van de Serengeti in Noord-Tanzania, in de Grote Slenk. De kloof is genoemd naar de wilde plant Sansevieria ehrenbergii, die door de Maasai Oldupaai genoemd wordt.

Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld en de daar gedane ontdekkingen hebben ons inzicht in de evolutie van de eerste mensachtigen belangrijk verdiept. De opgravingen zijn in de jaren 50 begonnen door Louis en Mary Leakey en gaan nog steeds door, nu door familieleden. Volgens sommige onderzoekers was hier miljoenen jaren geleden een groot meer waarvan de oevers waren bedekt met lagen vulkanische as. Ongeveer 500.000 jaar geleden veranderde seismische activiteit de loop van een riviertje dat zich vervolgens een weg baande door de sedimenten en zeven belangrijke lagen in de kloof blootlegde.

Er zijn resten gevonden van de Homo habilis, Australopithecine, Paranthropus boisei, Homo erectus, en Homo sapiens.

De stratigrafie is buitengewoon diep en de lagen vulkanische as en steen maken radiometrische datering van de ingebedde artefacten mogelijk, meestal door de kalium-argonmethode. De oudste artefacten in Olduvai (van kiezelsteen gemaakte werktuigen) en vuistbijlen zijn ongeveer 2 Ma oud, maar er zijn fossiele resten van menselijke voorouders van 2,5 Ma oud gevonden.

Referenties[bewerken]

  • Cole, Sonia. Leakey’s Luck. Harcourt Brace Jovanvich: New York, New York, 1975
  • Joanne Christine Tactikos (2006) A landscape perspective on the Oldowan from Olduvai Gorge, Tanzania ISBN 0-542-15698-9
  • Leakey, L.S.B., By the Evidence: Memoirs 1932-1951, Harcourt Brace Jovanavich, New York, 1974, ISBN 0-15-149454-1.
  • Leakey, M.D., 1971: Olduvai Gorge: Excavations in beds I & II 1960- 1963, Cambridge University Press, Cambridge; Disclosing the Past, Doubleday & Co., New York, 1984, ISBN 0-385-18961-3.

Externe links[bewerken]