Ole Bull

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ole Bull

Ole Bull (Bergen, 5 februari 1810Lysøen, 17 augustus 1880) was een Noors componist.

Biografie[bewerken]

Al op jonge leeftijd leerde hij klassieke muziek waarderen. Zijn vader zag liever een zoon die theologie studeerde. Als grotendeels autodidact werd hij toch een virtuoos violist. In 1829 maakte hij kennis met Louis Spohr in Kassel en gaf in 1832 in Parijs zijn eerste concert. Hij trouwde een Française, kwam in contact met Frédéric Chopin en Heinrich Wilhelm Ernst. Hij was erg populair in Italië en Engeland.

In 1843 vertrok hij naar de Verenigde Staten, maar richtte in 1850 nog het Noorse Theater op in Bergen.

In 1852 richtte hij een kolonie op in Pennsylvania in de VS onder de naam Oleana of New Norway. Hij hoopte hier het leven voor de Noren makkelijker te maken, waar ze samen konden leven in harmonie en de Noorse tradities konden overleven in een nieuwe omgeving. Maar het project was vanaf het begin gedoemd te mislukken - het bergachtige terrein gaf weinig mogelijkheden voor landbouw, en in de winter was het gebied afgesloten van commerciële centra in het land. Binnen twee jaar waren de meeste kolonisten uitgeweken naar andere gebieden.

Gedesillusioneerd ging hij terug naar de muziek alwaar zijn reputatie snel hersteld was. In de zomer van 1864 was hij de mentor van de jonge Edvard Grieg. In 1870 hertrouwde hij; dit keer met een Amerikaanse.

Naast vioolspelen componeerde hij ook een aantal werken, met name voor viool, waaronder twee vioolconcerten.

Hij overleed in 1880 op het eiland Lysøen, nabij Bergen, Noorwegen aan kanker.

Trivia[bewerken]

Eén van zijn vioolconcerten is deels op- en overgenomen in de compositie BULL's eye van de Noorse componist Olav Anton Thommessen.

Externe link[bewerken]