Oleg Sjenin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Oleg Semjonovitsj Sjenin (Russisch: Олег Семёнович Шенин) (oblast Wolgograd, 2 juli 1937 - Moskou, 28 mei 2009) was een Russisch communistisch leider.

Sjenin was lid van het Centraal Comité, van het Politburo en van het Secretariaat van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie van 1990 tot 1991. Tijdens de Augustusstaatsgreep in Moskou in 1991 was hij lid van de groep die poogde de controle te heroveren over het land om opnieuw de Sovjet-Unie te installeren. Later werd hij gevangengenomen voor zijn aandeel in de gebeurtenissen. Sjenin was stichter-voorzitter van de Unie van Communistische Partijen — Communistische Partij van de Sovjet-Unie van 1993 totdat hij in 2001 opstapte bij de Communistische Partij van de Russische Federatie, toen de leider Gennadi Zjoeganov weigerde om de oprichting van een verenigde Communistische Partij van Rusland en Wit-Rusland te steunen.

Hij werd beschouwd als een vertegenwoordiger van de "harde lijn". In september 1997 ontmoette hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il in Pyongyang.