Oleg Tinkov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Oleg Joerjevitsj Tinkov (Russisch: Олег Юрьевич Тиньков) (Polysajevo, 25 december 1967) is een Russisch zakenman.

Oleg Tinkov is de oprichter van de brouwerij Tinkoff en bouwde ook met de kredietkaartmaatschappij Tinkoff Credit Systems een groep uit die hem miljonair maakte. De brouwerij werd in 2005 voor een bedrijfswaarde van 167 miljoen euro aan Inbev verkocht.

Hij wordt vaak vergeleken met zijn landgenoot Roman Abramovitsj vanwege zijn grote financiële inbreng in sport. Daar waar Abramovitsj een voetbalclub sponsort, sponsort Tinkov het wielrennen, hij is namelijk als vroeger amateurwielrenner de man achter de wielerploegen Tinkoff Credit Systems, die zich later ontwikkelde tot Katjoesja, en Team Tinkoff-Saxo waar hij sinds 2014 hoofdsponsor van is.

Grote investeringen[bewerken]

Oleg Tinkov genoot de laatste tijd van veel media-aandacht, hij zorgde ervoor dat zijn Team Katjoesja versterkt werd door een paar grote namen. Vóór de Tour van 2008 werd al een van de eerste grote versterkingen voor het nieuwe wielerjaar 2009 bekendgemaakt, Gert Steegmans zou een contract hebben getekend bij de Russische wielerformatie. Na Steegmans volgden nog meer grote sprinters-namen uit het buitenland zoals Robbie McEwen (die zijn contract bij Silence-Lotto niet verlengde), Kenny Dehaes (Topsport Vlaanderen) en Filippo Pozzato (Liquigas). Behalve sprinters van naam trok Oleg Tinkov ook nog eens een paar echte klimmers aan, waaronder Christian Pfannberger (Barloworld), Antonio Colom, afkomstig van Astana, waar hij voornamelijk als knecht rondreed voor Alberto Contador en tot slot de drie russen Aleksandr Botsjarov (afkomstig van de inmiddels gestopte Crédit Agricole-ploeg) en Vladimir Karpets (Caisse d'Epargne) en Sergej Ivanov (ook van Astana).

Zie ook[bewerken]