Olga Rozanova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret Olga Rozanova, 1911

Olga Vladimirovna Rozanova (Russisch: О́льга Влади́мировна Ро́занова), (Melenki, 21 juni 1886Moskou, 8 november 1918) was een Russisch schilderes, kunsttheoreticus en dichteres.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Rosanova bezocht van 1904 tot 1912 een privéschool voor toegepaste kunst. Ze was medeoprichtster van de kunstenaarsvereniging 'Unie van de Jeugd'. In 1914 werden vijf van haar schilderijen tentoongesteld op Filippo Marinetti’s beroemde futuristische internationale tentoonstelling te Rome, waarmee haar naam werd gevestigd.

Rozanova was getrouwd met de futuristische Russische dichter Aleksej Kroetsjonych, wiens werk ze illustreerde. Ze schreef ook zelf futuristische gedichten. In 1916 was ze nauw betrokken bij de oprichting van het supramatistische tijdschrift Supremus, samen met onder meer Kazimir Malevich. In 1918 maakt ze nog een aantal beroemde 'non-objectieve schilderijen' (“tsv'etopis” genaamd).

Rozanova stierf in 1918, 32 jaar oud, aan difterie.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Evelyn Weiss: Russische Avantgarde 1910-1930 Sammlung Ludwig, Köln, catalogus voor expositie in de Kunsthalle Köln, mei 1986.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]